SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF) …saját tapasztalataink kapcsán is érzékelnünk kell, hogy a Ház igen tágra értelmezi a rendkívüli felszólalás fogalmát.
Ez egy ténykérdés. Én most nem megyek bele abba, hogy miért alakult ez ki, hogy ez most menynyire helyénvaló, mennyire nem.
De azt is látnunk kell, hogy azok a kísérletek, amik arra irányultak, és amire Torgyán képviselő úr is utalt, hogy próbáljuk a Házszabály szigorúbb, szűkebb értelmezésével megoldani ezt a kérdést – ezek – nem vezettek eredményre. És erről, én úgy gondolom, maga a plénum tehet, ha szabad ezt mondanom, és hangsúlyozom, soha nem az elnök, mert arra is voltak példák, az is előfordult néhány esetben, hogy az elnök megkísérelte a szűkítő értelmezés mellett eljárni. De talán tényleg a mai napi esetet kivéve én nem emlékszem arra, hogy a Parlament ne bírálta volna fölül az elnöki döntéseket.
Tehát voltaképpen az az út, hogy mi próbáljuk szűken értelmezni a rendkívüli ügy fogalmát – ez az út – nem vezetett előre, és nem vezetett megoldáshoz.
Ehhez képest én azt látom a javaslatban, hogy tulajdonképpen a rendkívüli fölszólalás fogalmát ez az előterjesztés kétfelé választja. És rendkívüli előterjesztés és rendkívüli előterjesztés között is mérlegel, és kiemel egy kört, aminek a súlyát a frakció támogatásához és egyetértéséhez köti. Mert én abban a jogosítványban, hogy a képviselőcsoport vezetője szólalhasson föl napirend előtt, nem azt a törekvést látom, hogy személyében akarják különböző hatalmi jogosítványokkal ellátni a frakcióvezetőt, vagy valami privilégiumban részesíteni, hanem emögött azt a politikai szándékot látom, hogy napirend előtt az a felszólalás kapjon helyt, ami mögött egy egész frakció felsorakozik, s amit egy egész frakció támogat, és azok a felszólalások, amik bár rendkívüliek ugyan, de ilyen támogatást, ilyen frakcióakaratot – úgymond – a háttérben nem élveznek, a napirend után hangzódjanak el.
Én úgy gondolom, hogy ezek a megfontolások éppen a saját munkák eredményessége és hasznossága szempontjából akceptálhatók és elfogadhatók. Ezért személy szerint én az alapgondolattal, az alapfelvetéssel egyet tudok érteni és támogatni tudom.
Úgy gondolom azonban, és nem akarok ugyan mélyebb részletekbe menni, de egy-két részletkérdést éppen azért, mert a határozati javaslat szempontjából általános jelentősége van – egy-két lényeges részletkérdést – érintenünk kell. (Zaj.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem