TÓTH TIHAMÉR, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

TÓTH TIHAMÉR, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:
TÓTH TIHAMÉR, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon röviden szeretnék a vitában elhangzottak nem mindegyikére, hanem összességében kitérni.
Az első megjegyzésem az, hogy addig, amíg a jogalkotási törvény biztosítja az Országgyűlés részére azt a hatáskört, azt a jogkört, hogy az általa hozott törvényeket elvi állásfoglalásban értelmezze, addig én nagyon kérem, hogy ne mondják, hogy ez nem egy követendő vagy követhető példa. Itt igenis nem arról van szó, hogy egy rossz törvénynek a rendelkezéseit kell módosítani.
Egyszerűen arról van szó, hogy egy hatályban lévő törvényre nem mindenki reagált egyformán, mégpedig azért nem, mert az adott szűk kis érdeke azt kívánta, hogy ne egyformán reagáljanak, és nagyon sok fals tájékoztatás ment ki ezzel kapcsolatban a köztudatba. Tehát miután egy szövetkezet elnöke megkeresi az Országgyűlés elnökét, és konkrétan ezt a kérdést teszi fel, hogy a 60 napos határidő elmulasztása jogvesztő-e vagy nem, mert ő maga ezt nem tudja eldönteni és a környezetében sem tudják eldönteni, tehát egyszerű akkor megmagyarázni neki és a többieknek, akik nem tudnak mit kezdeni ezzel a határidővel, hogy kérem, ez nem jogvesztő határidő, mert hogyha az lett volna a jogalkotónak a szándéka, akkor ezt külön kifejezésre juttatja.
A másik dolog: valóban bonyolult egy átmeneti törvény – miután azt hiszem minden átmeneti törvényre rá lehet mondani, hogy bonyolult –, különösen bonyolult az, hogyha ennyi szövetkezeti ágazatra kell neki vonatkozni, mert ez éppúgy vonatkozik az áfészekre vagy a kisipari szövetkezetekre, mint ahogy a mezőgazdasági szövetkezetekre. Ezért is vannak benne eltérő határidők. De ugyancsak benne van a törvény 3. §-ában az, hogy ahol megtörténik a szövetkezetnek az átalakulása, új alapszabály van, ott már az Szvt, az 1992. évi I. törvénynek a szabályait kell alkalamazni, tehát onnantól kezdve abban a szövetkezetben már az átmeneti törvény rendelkezései nem alkalmazhatók. Tehát egy ilyen generális kiterjesztése egy határidőnek, hogy 1992. december 31-ig lehet bejelenteni a szervezeti változást, felborítaná a ma már átalakult szövetkezeteket is. Tehát nincs most lehetőség arra, hogy itt a 29. §-ban leírt konkrét határidőkön változtassunk. Egyszerűen arról van szó, hogy gyakorlati segítséget adjunk azoknak, akiknek a törvény bonyolultsága miatt nem mindenben sikerült eligazodni. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem