HORN GYULA, a külügyi bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

HORN GYULA, a külügyi bizottság elnöke:
HORN GYULA, a külügyi bizottság elnöke: Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatni kívánom önöket arról, hogy ma a külügyi bizottság napirendre tűzte ezt a kérdést, tehát a pozsonyi incidenst. Annak alapján – mint ismeretes –, hogy a hét végén a szlovák parlament külügyi bizottságának elnökéhez fordultam. Megítélésem szerint, mivel egyfelől ez politikai kérdés és nem annyira sportügy – ahogy belügyminiszter úr is hangsúlyozta –, másfelől aligha tételezhető fel, hogy valamilyen módon ne lenne az ügyhöz köze az illetékes kormányszervnek, ilyen esetben a Parlamentnek nemcsak joga, hanem kötelessége is kivizsgálni egy ilyen ügyet.
Ma délben választ kaptam partneremtől, Laluha úrtól, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnökétől, amelyben közölte, hogy kivizsgálják a maguk részéről az ügyet, és szerdára választ ígértek. Bekértek mindenféle adatokat, tényfeltárást végeznek, és szerdán tájékoztatják a mi Parlamentünk külügyi bizottságát, amit szerdán délután Parlamentünk külügyi bizottsága meg fog vitatni. Ez az egyik, amiről tájékoztatni kívántam önöket.
A másik: Torgyán úr felszólalása kapcsán engedjenek meg egy megjegyzést. Azt hiszem, ilyen ügyben – pontosan amiatt, hogy ne eszkalálódjon egy ilyen dolog, ne mérgesedjen el a végtelenségig a két ország épphogy kezdődő viszonya – meg kell őrizni a határozottságunkat, de ugyanakkor a higgadtságunkat is. (Taps.)
Én azt is elismerem, hogy a Kormány normálisan vagy jól dolgozik, és ebben az esetben részemről semmiféle szemrehánynivaló nincs a Kormány címére. Rögtön megtették azokat a lépéseket, amelyek szükségesek voltak. Szerintem minden politikai tényezőnek ezt kell tenni. Nagyon kérem Torgyán Józsefet, hogy ne hisztériázzon. (Taps.) Ez hisztériázás. S azt meg különösen kérem tőle, sajnos én ezt hisztériának tartom, ami mindent segíthet, csak a két ország jószomszédi viszonyának megteremtését nem segíti. Ha bármiféle felelősségre vonást követelne, úgy érzi, hogy ehhez joga vagy alapja van, mint parlamenti képviselőnek, meg kell várnia a vizsgálat eredményét. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem