MEZEY KÁROLY, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

MEZEY KÁROLY, DR. (MDF)
MEZEY KÁROLY, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A Szovjetunió szétesése után egyre több információt kapunk a második világháború olyan eseményeiről, amik a kulisszák mögött zajlottak, és amiket ötven évig szigorúan titokban tartottak. Ilyen egyebek mellett a háború alatt a Vörös Hadsereg által zsákmányolt magyar műkincsek sorsa. Ezekről most, amikor az orosz nép is végre felszabadult, és megtiport becsületét helyreállítani igyekszik, egyre több szó esik. Orosz művészettörténészek, restaurátorok, újságírók egyre gyakrabban adnak hírt arról, hogy Magyarországról elhurcolt, végleg elveszettnek hitt műkincsek egész gyűjteményei vannak Moszkvában. A Panoráma több műsorában egyebek mellett a Hatvany-gyűjtemény darabjait mutatták be. Ezek a művek a Szovjetunióban soha nem kerültek kiállításra, egy restauráló-műhelyben dugták el azokat. Most az ott dolgozó műértő szakemberek nyilvánosságra tárták a műkincsek hollétét, sőt a képek kiállítását tervezik. Megnyilvánulásaikból, szavaikból jól lehet érezni: nem tekintik orosz tulajdonnak ezeket a messziről származott darabokat.
Kérdésem: tervezi-e a Kormány, hogy lépéseket tesz azoknak a műkincseknek a visszaszerzésére, amelyek a második világháború alatt az akkori Szovjetunióba kerültek, és most a velünk jó viszonyban és valóban egyenlőségi helyzetben álló Oroszország birtokában vannak? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem