G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (független)

Teljes szövegű keresés

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (független)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (független) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Néhány mondatban szeretnék Kónya Imrének a hatpárti egyeztetésekkel kapcsolatosan válaszolni. (Zaj.) Ő ugyanis azt mondta, hogy a törvényalkotási kérdésekkel összefüggésben folytattak tárgyalást a hat párt képviselői. Én csak leszögezni szeretném itt, a nyilvánosság előtt, hogy ezek a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalások – úgynevezett paktumelőkészítők – teljesen illegitimek. Továbbá tájékoztatom azokat, akik nem tudják, hogy a tárgyalásokon független képviselő nem vett részt, holott a választási rendszerünk szerint – erre már többször figyelmeztettem képviselőtársaimat: vegyes választási rendszer működik – vannak olyan képviselők, akik nem pártok tagjai, vannak olyan képviselők, akik függetlenül mandátumot kaptak, továbbá akik függetlenek lettek.
Ezek a tárgyalások tehát a törvényalkotási kérdésekkel csak oly mértékben függenek össze, hogy előkészítenek olyan – már ismert és mindannyiunk által kudarcba fulladt – paktumokat, mint például a köztársasági elnök személyében történő megállapodás. Akkor háborogtak, uraim és hölgyeim, amikor elmondtam, hogy paktumnak helye nincs, és most önök háborognak a legjobban, hogy nem jó a köztársasági elnök… (Zaj, közbeszólások.) Önök választották – tessék: fogadják el!
A másik dolog, amiről szólni szerettem volna: teljes mértékű provokációnak tartom, ami itt napok óta zajlik. Nyugodtan megtehetik. Én nem vonom kétségbe, hogy lehet fasisztázni – fasisztázzanak nyugodtan, miközben Bős–Nagymarosnál elterelik a Dunát, fasisztázzanak nyugodtan, miközben az ország lakosságának nagy része élelmiszergondokkal küzd, nagyon sokan az éhség küszöbére kerülnek. És itt azért két mondatban elmondanám, hogy a létminimum alatt élők, Ilkei Csaba független képviselővel együtt sztrájkot folytatnak, éhségsztrájkot, amiben én a magam részéről maximálisan támogatom őket – de maguk itt nyugodtan fasisztázzanak, napokon keresztül. Joguk van hozzá. (Gáspár Miklós: Az ellenzék kezdte!) Ezt is tegyék hozzá! (Zaj.)
Továbbá tájékoztatnám azokat a képviselőket, akik Árpád-sávról beszélnek, és oly mértékű tudatlanságban szenvednek, hogy Árpád István királyunk nagyapja volt – nem pedig egy náci vezér. (Gáspár Miklós: Ez az! – Taps.) Ezt is tegyék hozzá! (Zaj.)
Továbbá elmondanám azért azt is: örülök neki, hogy a nép lefasisztázásával – és nem véletlenül mondom olyan sokszor ezt a szót – Orbán Viktor az elmúlt napokban méltán vált Marosán György utódává. (Derültség.)
(10.50)
Örülök neki, hogy ilyen nyilvánosan mondta ezt, és az ország lakosságának a figyelmét felhívom rá, hogy nagyon nézze meg, miről folyik itt a vita!
És még egyetlen gondolatról szeretnék szólni, a szélsőbalos veszélyről. Azt mondják sokan, többen, itt Hack Péter is említette, hogy nincs ilyen veszély. Hát valóban, szerintem is teljesen idejét múlta ez a szélsőjobb, szélsőbal, meg jobb-, meg baloldalosdi, már elméletileg is, hisz úgy kellene különbséget tenni, hogy vannak provokátorok és vannak békésen, becsületesen dolgozók. Ilyen provokátornak minősítem én nemcsak azokat, akik bizonyos sapkát tesznek föl egy téren, hanem azokat is provokátornak minősítem, akik például – ha figyelték tegnap este a televízió egyik szórakoztató műsorát – ajándékba egy szatyornyi Sztálin-szobrot adnak egy ellenzéki képviselőnek. Persze hozzáteszem, hogy kormánypárti képviselők is ültek ott, és hát ha ők ezt viccnek tartják, akkor én azt javaslom önöknek, gondolkodjanak el rajta, hogy mit szólnának Izraelben, hogyha Hitler-szobrot ajándékoznának egy tv-műsorban akár ellenzéki, akár kormánypárti képviselőknek, és ezt hogyan figyelnék?
Tehát én arra hívom föl az önök figyelmét, és ezért kértem kizárólag szót, távol tartottam eddig magamat a szólástól, de most azt szeretném mondani, hogy nyugodtan fasisztázzanak, vigyék hírül a világba, amit akarnak, Amerika is kiviheti a kongresszusba, támogathatják, de higgyék el, hogy az egész országot ez nem foglalkoztatja, nem is érdekli, a nép nyugodtan él, nem ugrik be sem annak, hogy liberalistázzon, sem annak, hogy nacionalistázzon, sem annak, hogy fasisztázzon. Itt provokálhatják egymást, csatázgathatnak, de ha ezt folytatják, biztos, hogy együtt en bloc ez a társaság, ha békés, demokratikus választás lesz, meg fog bukni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Határozathozatal napirend előtti felszólalásról

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem