FÜZESSY TIBOR, DR. tárca nélküli miniszter:

Teljes szövegű keresés

FÜZESSY TIBOR, DR. tárca nélküli miniszter:
FÜZESSY TIBOR, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Láttam a szombat esti TV-híradóban, és olvastam a sajtótájékoztatásokban azt az eseményt, amelynek tárgya a Szabad Demokraták Szövetségéhez közel álló '56-osok pártbeli látogatása volt. Hallottam azt is, hogy kifejezésre juttatták azt a véleményüket, hogy felelősségre kell vonni a Nemzetbiztonsági Hivatalt és a hivatal működéséért felelős tárca nélküli minisztert is.
(9.30)
Elöljáróban szeretném kijelenteni, hogy messzemenően megértem azokat, akik a Kossuth téren történt eseményeket '46 emléke… (Közbeszólás: '56!) … '56 emléke és nemzeti ünnepünk megsértésének fogták fel. És különösen megértem azoknak az érzékenységét, akik az '56-os eseményeknek előbb cselekvő, később pedig szenvedő részesei voltak. Megértem azt is, hogy az ő tudatukban előbb az ÁVH, később a későbbi állambiztonsági szervek szorosan kötődtek az elnyomás gyakorlatához és az elnyomás, a zsarnokság fogalmához.
Megértem azokat is, akik a későbbi tömegmegmozdulásokon, a későbbi elfojtott megmozdulásokon olyan véleményt alkottak magukban, hogy az úgynevezett állambiztonsági szervek a tömegmegmozdulásokban teljhatalommal rendelkező megelőző, irányító, megakadályozó, sőt felelősségre vonó szervek. Csakhogy ez ma már nem így van. Az a slogan, amivel annak idején az államvédelmi hatóságot népszerűsíteni kívánták, úgy hangzott, hogy népi demokráciánk ökle. Most a Nemzetbiztonsági Hivatal nem kíván, és nem is tud polgári demokráciánk ökle lenni. (Taps a kormánypártok soraiban.) Én őszintén reméltem, hogy az ellenzéki pártok tisztelt képviselői maguk fogják megmagyarázni a pártukhoz közelálló '56-osoknak, hogy ma már a Nemzetbiztonsági Hivatal szerepe, feladatköre, hatásköre messzemenően nem az, ami dicstelen elődjeié volt. Reméltem azt, hogy a liberális pártok amúgy igen érzékeny jogi és törvényességi szűrőkontrollján fenn fog akadni ez a felelősségre vonó nyilatkozat, felelősségre vonó törekvés.
A Szabad Demokraták Szövetségének szűrőkontrollján valóban legalább bizonyos mértékig fönnakad. Tölgyessy Péter tisztelt képviselőtársam nem tett kijelentést a felelősségre vonásra sem, csupán kérdést intézett. Ugyanakkor Orbán Viktor tisztelt képviselőtársamnak ilyen kérdésföltételre nem volt szüksége: ő kérdés nélkül, vizsgáló bizottság nélkül is meg tudta állapítani, határozottan és egyértelműen meg tudta állapítani a tegnapi sajtótájékoztatójában, hogy mind a Nemzetbiztonsági Hivatalt, mind az azt felügyelő tárca nélküli minisztert a történtekért felelősség terheli.
Most természetesen nem a Kormány felelősségéről szeretnék beszélni, amelyben én mint a Kormány tagja, magától értetődően osztozom, és remélem, hogy ebben a vonatkozásban a miniszterelnök úr tegnapelőtti felszólalása megfelelőnek és elfogadhatónak bizonyult.
Most kifejezetten a Nemzetbiztonsági Hivatal és az én személyes felelősségemről szeretnék beszélni. A Nemzetbiztonsági Hivatal feladata az állam elleni, az emberiség elleni és bizonyos meghatározott bűncselekmények felderítése és megelőzése. Ezek között a kiemelt bűncselekmények között, ami konkrétan érinthető ebben az ügyben, az a közösség elleni izgatás. A Nemzetbiztonsági Hivatal kizárólag azért és azon a jogon kíséri figyelemmel bizonyos illegális szervezeteknek, szerveződéseknek a mozgását és tevékenységét, mert ott a hatáskörébe tartozó bűncselekmények potenciális elkövetői lehetnek. Ezeknek a cselekményeknek a felderítése, megelőzése és megakadályozása képezi a Nemzetbiztonsági Hivatal feladatát, a megelőzésen és a megakadályozáson azonban nem azt kell érteni, amit sokan érteni szeretnének, hogy ennek a hivatalnak közbelépési lehetősége, hatósági, igazgatási, rendészeti jogai lehetnének a megelőzés és a megakadályozás érdekében. Pontosan ezek a jogok, amelyektől megfosztották – és nagyon helyesen fosztották meg – a törvények a Nemzetbiztonsági Hivatalt.
A negatív oldalról megközelítve tehát a Nemzetbiztonsági Hivatalnak sem a büntetőeljárásban meghatározott, sem igazgatási, rendészeti feladatai nincsenek, és nem is lehetnek. A Nemzetbiztonsági Hivatal tagjai nem rendőrök, és nem illetik meg őket azok a jogosítványok, amelyek korábban, amikor még rendőrök voltak, megillették őket. Nem indíthatnak büntetőeljárást, nem alkalmazhatnak kényszercselekményeket, és különösképpen nem alkalmazhatják a gyülekezési jogról szóló törvényben meghatározott eszközöket.
Ami viszont a feladatkörükbe tartozott ezzel az eseménnyel kapcsolatban, és minden hasonló eseménnyel kapcsolatban, azt a feladatukat a nemzetbiztonsági szervek tagjai teljesítették. A belügyminiszter úr is beszámolt arról, a rendőri vezetők is nyilatkoztak arról, hogy bizonyos előzetes eseményekről tudomásuk volt. Ezt a tudomásulszerzésüket a rendőrség szerveivel közölték, és közös intézkedési terveket dolgoztak ki. Volt házkutatás, volt elkobzás, volt ütőeszközök elvétele, figyelemmel kísérték a skinhead csoportosulások mozgását már a vidékről történt elindulásuktól kezdve, és ezeket a tudomásulszerzésüket az illetékes rendőri hatóságokkal közölték is.
Ami a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter jogkörét illeti, fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy már az elnevezésből is levonható az a következtetés, különösebb jogszabályismeret nélkül is, hogy itt felügyeleti jogkörről van szó. Én nem tudom, hogy mit szóltak volna azok, akik esetleg azt észlelték volna, hogy a Kossuth téren én kiállok, és az ott esetleg fellelhető, és mondjuk, rejtve fellelhető nemzetbiztonsági dolgozóknak utasításokat kezdek osztogatni. (Orbán Viktor: Nem erre gondoltunk!)
Amiről még igen röviden szeretnék szólni, az Orbán Viktor tisztelt képviselőtársam tegnapi sajtótájékoztatója. Erről is csak azért szeretnék említést tenni, mert bevezetésképpen azt mondta, hogy olyan dolgokról beszél, amelyekről a Parlament tegnapi, tegnapelőtti ülésén nem esett szó, tehát én úgy értelmezem, hogy ő ezt a sajtótájékoztatót mintegy a parlamenti ülés kiegészítésének fogja fel.
(9.40)
Ezen a sajtótájékoztatón ő olyan képet festett, mintha itt a rettegés légköre lenne kialakulóban azért, mert a skinheadek, az MDF jobboldali szárnya, bizonyos jobboldali csoportosulások összejátszanak, éspedig összejátszanak nemcsak egymással, hanem a Nemzetbiztonsági Hivatal és a rendőrség képviselőivel, munkatársaival is. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Így van!)
Kérem, én szerencsésnek tartom, hogy a belügyminiszter úrnak dús haja van, és nekem is egyelőre van még néhány hajszálam, (Zaj.) . és így legalább nem lehet tárgyi bizonyítékként értékelni a kopaszságunkat arra, hogy mi is összejátszanánk a skinheadekkel. (Derültség. – Közbeszólás az ellenzék soraiból: Bravó! – Taps a kormánypártok soraiban.)
Úgy gondolom, hogy ebben a megállapításában Orbán Viktor, tisztelt képviselőtársam valamelyest túllőtt a célon. (Zaj.)
Én megnyugtathatok mindenkit, hogy sem a Nemzetbiztonsági Hivataltól, sem a rendőrségtől nincs semmiféle félnivalója annak, aki nem kerül valamilyen formában összeütközésbe a törvényekkel. (Hack Péter: Ezek szerint annak sem, aki összeütközésbe kerül!) Ebből a szempontból pedig úgy gondolom, Orbán Viktor képviselőtársamnak nincs félnivalója. (Szauter Rudolf: Egyelőre!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem