BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tényleg idők vannak, és nagyon röviden.
Oláh Sándor úrnak csak annyit: miért tételezi fel rólam, hogy adott helyzetben nem tudom, hogy mit kell cselekednem és milyen gesztust kell gyakorolnom. Kettő. (Közbeszólások balról: Nem látjuk. – Pusztai Erzsébet: Nincs adott helyzet.) Adott helyzetben.
Él a gyanú – mondja Orbán Viktor úr –: jobboldal összeér. Él a gyanú: a baloldal összeér. Határozott rendőrséget igényel. Messzemenően azt hiszem, szellemünk most összefonódott egy közös akaratban: olyan rendőrséget… (Zaj.) Nagyon sajnálom, hogy Kőszeg Ferenc úr nincs itt, mert akkor együtt kiálthatnánk, hogy olyan rendőrségre van szükség – valóban én is olyat szeretnék.
A "gyerek" jelzőre csak annyit. Harminc évvel később ezt a szóhibát esetleg Orbán Viktor is elköveti: 19 éves korban gyereknek minősít valakit. De ha ez bántaná bármelyik fiatalt, aki 19 éves – megkövetem, ha ez ma valóban ennek minősíthető.
'45 utáni megszállás és '45 utáni politikai praktikák. Van itt fehér hajú úr egypár ebben a Házban, aki tudja, hogy nem egészen így volt, időket megélve nem egészen így volt. De hadd mondjam azt: aki ismeri – mondjuk Pethő Sándor írásaira hívom fel a figyelmet – 1918 nyara, őszén mi történt és hogy lett belőle Kun Béla, akkor ismét csak azt mondom, hogy ne legyen még egyszer balek a magyar. Ha ezekkel a történésekkel és tényekkel többen a fiatalabb korosztályból megismerkednek, tudni fogják, hogy én miért mondom mindezt.
Hack Péter úr felszólalására én nem kívánok reflektálni, csak emlékeztetni arra, amit már mondtam. Hogyan is kell ezt csinálni? Úgy kell csinálni, hogy történik valami, s fel kell tenni drámaian a kérdést: veszélyben volt-e az államelnök. Jó drámaian. Mindenki tudja… (Zaj.), és bizony nagy baj volna, ha nem tudná, hogy az államelnök egy pillanatig nem volt veszélyben. De fogalmazzunk ilyen drámaian. Mondjuk azt, hogy ha összecsapás történik – akkor az a rendőrség, amelynek irányítása kormányzati tisztem, nagyon határozottan véget vet neki, mert ahhoz már jogosítványai vannak.
Tehát én nagyon kérem a tisztelt Házat, hogy az ilyen fogalmazású hozzászólásoknál, mely többek között arra is utal, hogy én izgatott vagyok… (Derültség a jobb oldalon.)
Hölgyeim és Uraim! Én nem vagyok izgatott, kebleim a szükségesnél jobban nem hullámzanak… (Derültség.), én csak kifejtem nagyon határozottan abbeli véleményemet, hogy e honban e pillanatban semmiféle erőszakos hatalomátvételre nincs esély.
Korlátolt kis csoportocskák állnak megfigyelés alatt folyamatosan éppen azért, hogy ne legyen belőle veszély. Nagy nyomatékkal hívom fel a figyelmet, hogy különböző gyűléseken történő kiabálásokat nem tekintem olyan kategóriának, amely a fennálló alkotmányos rend megdöntésére irányulna.
Hogy a határőrök mit tettek? Hát nem mondtam el? (Közbeszólás balról: Nem!) Elmondtam.
(10.20)
Hitem szerint elmondtam, és azt is elmondom, hogy más fiatal katonagyerekek más alkalommal is, állami ünnepségen kapnak ilyen természetű feladatokat, de hát hisz' a jelenlévők ezt nagyon jól tudják, a felszólaló képviselő úr bizonyára tisztában van vele: poentírozni a helyzetet, hogy miféle fegyveres erőként avatkoztak bele valamibe, hát ez a manipuláció tárgykörébe tartozó kérdés, és én azt hiszem, hogy további igazolást nem nagyon igényel.
Tisztelt Ház! Én a magam részéről befejeztem abban a reményben, hogy sok szóvihart kihevert már e hon még az utóbbi években is, bizonyára ezt is kiheveri és szükségesnek tartom bejelenteni, hogy minden olyan esetben, amikor személyes felelősségemet nemcsak saját megállapításom, hanem a Kormány mögött álló kormánykoalíció is felelősségnek tekinti, akkor minden esetben azonnal felajánlom a lemondásomat!
Ez a helyzet azonban megítélésem szerint nem ilyen helyzet. Ennek következtében én tudom, hogy sokan valami oknál fogva ezt lényegesnek tartják, erre a lépésre – amit visszatartás esetén is következetesen végigjárnék – most semmiképpen nem szánom el magam. Dolgaim vannak még! Köszönöm. (Nagy taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem