BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt napok eseményei, továbbá a mostani közbeszólás arra késztet engem, hogy igénybe vegyem a tisztelt Ház figyelmét. Számtalan felhívást kaptam, és úgy hiszem, ez számomra ezt kötelezővé is teszi.
Olyan hírözön született az elmúlt pár nap alatt, hogy részleteiben valamennyire, megnyilatkozásokra, véleményekre részleteiben kitérni nem tudok – a tisztelt Ház idejét jobban tisztelem.
Szeretnék azonban emlékeztetni arra, hogy ez a recept, amely ezekben a nyilatkozatokban és nyilatkozattömegben megnyilvánult, nem teljesen új. "Végy egy kis igazságmagot, építsd köré a fantázia és a hazugság piramisát, és végül az betölti az egész országot, minden irányban elterjed!" (Taps a jobb oldalon.)
És végül: 6-8 horogkeresztes sapka úgy jelenik meg a magyar közvélemény előtt, hogy "a téren nyolcezres fasiszta, netán antiszemita tüntetésre került sor". Ismert és nem új – és engedtessék meg nekem, hogy ezzel kapcsolatban Oláh Sándor képviselő urat emlékeztessem! Emlékeztessem, visszautalván arra, hogy ez a recept nem új. Emlékeztessem arra, amikor az úrnapi körmenetben találtak két átszabott – mert más nem volt – horthysta katonai egyenruhát, azokat kiemelték. Hogy lett belőle – Szabad Nép, Népszava, Zsolt Béla lapja! –, hogy lett belőle fasiszta tüntetés? Emlékeztetem a szószékről lerángatott papokra, és szerény személyemet Isten őrizz összehasonlítani, de emlékeztetem Sulyok Dezsőre, emlékeztetem Pfeiffer Zoltánra, Futó Dezsőre –, emlékeztetem a szalámipolitikának ismert módszereikre! (Nagy taps a jobb oldalon.)
Úgy hiszem, a szellemi rokonság nehezen vonható kétségbe mindakörül, ami ma az országban elterjed, mind amit sugallnak sok helyen a sajtó – tömegkommunikációs nyilatkozatok.
Itt jegyzem meg: számomra mégis megnyugtató, mert ha sorba rakom a nyilatkozók személyét, semmiféle meglepetés nem ér engem – vagy 80%-ban nem ér meglepetés! (Taps a jobb oldalon.) És örömmel láttam, hogy azok a vidéki képviselők, akik nem a kormánypárt soraiban ülnek, nagyon jól tudják, hogy ezek a módszerek milyen talajon születnek! (Felkiáltások a szabaddemokraták soraiból: Milyen talajon? – Zaj. – Az elnök csenget.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem