KELETI GYÖRGY (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Valamennyien jól tudjuk, hogy az elmúlt pénteken itt, a Parlament előtt egy politikai rendezvény volt, amelyen mintegy 50-60 határőr is részt vett. De azt is jól tudjuk, hogy a fegyveres erők depolitizálásának egyik legfontosabb alapelve az, hogy sem honvéd, sem határőr szervezett formában ne vegyen politikai rendezvényen aktívan részt. Ez természetesen nem vonatkozik a katonazenekarok tagjaira, vagy zászlóvivőkre, vagy koszorúvivőkre, hiszen ők a rendezvény külsőségeit adják meg. És higgyék el, nagyon őszintén mondom, hogy amikor három évvel ezelőtt ez az alapelv megfogalmazódott, akkor a hivatásos tisztek és tiszthelyettesek – köztük a honvédek és határőrök is – nagyon örültünk, hogy vége annak az időszaknak, amikor melegítőruhába kell öltöztetni katonákat vagy határőröket, ki kell vezényelni – akár vattaként, akár zászló vagy röplapszóróként – különböző politikai demonstrációkra. De azt is higgyék el, én egyetértek azzal, hogy a sorkatonáink vagy határőrök részt vegyenek politikai rendezvényen, de kizárólag csak akkor, ha szabad idejük van, és ha önként választják maguknak ezt a programot.
Most, itt, Adyligeten nem ez történt. Ezek a katonák nem szabadságot vagy eltávozást kaptak, hanem parancsot arra, hogy vegyék fel az egyenszéldzsekit, hogy sorakozzanak föl a teherautó mellett – és ezt követően a teherautó idehozta őket, valahová a Kossuth tér mellé egy utcába, és konkrét politikai feladatokat kaptak.
Én azt gondolom, hogy ezek alapján érthető, ha a belügyminiszter úrhoz, illetve jelen lévő államtitkár úrhoz a következő kérdéseket teszem:
Találtak-e a Belügyminisztériumban olyan érvényben lévő szolgálati szabályzatot, ami lehetővé teszi, hogy határőröket poltikai rendezvényre kivezényeljenek?
Ki volt az a legmagasabb beosztású belügyminisztériumi vezető, aki elrendelte, illetve engedélyezte a határőrkatonák politikai rendezvényre történő vezénylését, illetőleg mi volt a helyszínre szállított határőrök feladata, milyen eligazítást kaptak, ki tartotta részükre és milyen tartalommal.
Lehet, vannak ebben a teremben olyanok, akik azt mondják, hogy minek kell ebből a szakmai ügyből olyan nagy vihart kavarni. Én azt hiszem, ez nem szakmai ügy: ez elvi kérdés. Elvi kérdés azért, mert most 60 határőrt hoztak ki, legközelebb talán százat fognak, és lehet, hogy sorkatonákat is – és mi lesz ez után?
Én azt kérem államtitkár úrtól, hogy mivel politikai konzekvenciáit az ügynek tegnap nálam hivatottabb emberek levonták, szíveskedjék tényszerű választ adni a kérdéseimre. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem