BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)
BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF) Köszönöm, elnök úr! Rendkívül rövid leszek. Kis Gyula képviselőtársam szófordulatait felhasználva, én is bizonyos dezinformációk miatt kértem csak szót. Itt két törvény módosítására irányul a javaslat.
Az egyik a munka, ezzel összefüggő közalkalmazotti törvény, a másik a társadalombiztosítási képviselők választására irányuló törvény. A kettőnek a keverése, folyamatos egymásba csúsztatása nyilvánvalóan téves.
A másik: Katona Kálmán képviselő úr hívta fel a figyelmet arra, hogy a jelentésben egy látszólagos ellentmondás van. A jelentés 1. pontjában az alkotmányügyi bizottság támogatja a 1. § (1) bekezdésének elhagyását, ezzel szemben a jelentés 3. pontjában az alkotmányügyi bizottság nem az elhagyását, hanem egy pontosított szöveget támogat.
Fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a jelentés e vonatkozásában pontatlan. A történet pontosan a következő, ez nyomon követhető a bizottsági jegyzőkönyvekből?
Miután az 1. pontot megszavazta a bizottság, ebből következően módosítást nem támogathatott. Ilyen logikátlanságot nem követtünk el. Ezzel szemben megállapítottuk, hogyha az 1. pontot nem fogadná el a Ház, abban az esetben a szociális bizottság javaslata nyilván szavazásra kerülhet. Azt a leírt módon nem találtuk szavazásra bocsáthatónak, csak egy pontosítással.
Ez tehát nem azonos fogalom azzal, hogy az alkotmányügyi bizottság egymásnak ellentmondó két javaslatot tett, hanem egyszerűen a szavazástechnika előkészítését szolgálta ez az észrevétel. Ez tehát észrevétel és nem önálló bizottsági módosító indítvány.
Ehhez képest Katona Kálmánnak az az észrevétele, mely szerint az alkotmányügyi bizottság javaslata körében mozogna az előterjesztők álláspontja, nyilvánvalóan valamilyen tévedésen alapul. Az egész indítvány logikája egyébként annyi, hogyha még nem született meg az a törvény, amelynek alapján a választást meg kell tartani, a választási szabályok nem születtek meg, akkor nem lehet kitűzni – logikusan – a választás időpontját. Ezt csak akkor lehet kitűzni, ha a választási szabályok már megvannak. Ennyi a logikai háttere az egésznek. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem