TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Pap János képviselőtársam is említette az előbbi felszólalásában, hogy a Szigetköz természeti értékeinek megóvása és az ökológiai állapot helyreállítása érdekében több országgyűlési határozat és kormányhatározat született. Ezek végrehajtásában a környezetvédelmi tárca jelentős szerepet kapott. Ezekről szeretnék szólni.
Az Országgyűlés és a Kormány határozatai értelmében a Dunai Vízlépcső Kormánybiztosi Hivatala megszűnése, azaz január 1-je óta minisztériumunk első helyen felelős – és itt ezt szeretném képviselő úrnak aláhúzni, ugyanis említette felszólalásában, hogy a felelősök nincsenek kijelölve –, tehát a KTM felelős első helyen a Duna Rajkától Nagymarosig terjedő szakaszára vonatkozó új területfejlesztési koncepció és rendezési terv elkészítéséért.
Ez magában foglalja a Szigetköz területét is. A fejlesztési koncepció és regionális rendezési terv határideje: 1993. december 31. Ezt a határidőt kormányhatározat szabta meg, de ennél rövidebb időn belüli teljesítés – a feladat nagyságrendje és összetettsége miatt – nem lehetséges.
Ez év tavaszára elkészült és dokumentálásra került az új területfejlesztési koncepció és rendezési terv vizsgálati szakasza, továbbá a tervezés alapelveit meghatározó prekoncepció. Az elkészült nyolckötetes dokumentáció szakági és kistérségi összefoglalókat tartalmaz, ezek közül szeretnék csupán hármat kiemelni.
A természet- és környezetvédelmi, az üdülési és idegenforgalmi szakági munkarészeket, valamint a Szigetköz Győr térségére vonatkozó térségi összefoglalóját. A dokumentációt véleményezésre nyáron megküldtük valamennyi érintett települési és megyei önkormányzatnak és a téma szerint illetékes főhatóságoknak, szakhatóságoknak.
A beérkezett észrevételek feldolgozására a tervet készítő vállalatnak megbízást adtunk, ennek eredménye rövidesen dokumentálásra kerül.
A regionális fejlesztési és rendezési koncepció alátámasztására folyamatban van ez év végi határidővel a felső Duna-szakasz ökológiai célrendszere és környezetfejlesztési javaslatának elkészítése, ezen kívül egy területi információs rendszer kialakítása.
A minisztérium természetvédelmi blokkja, az Országos Természetvédelmi Hivatal által kiadott megbízás alapján folyamatban van kifejezetten a Szigetközre vonatkozó komplex természeti állapotfelmérés és döntést támogató tanulmány készítése ez év végi határidővel. A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium kormányhatározatban előírt feladata a három Duna menti nemzeti park létrehozása 1995 év végéig, amelyből egy a Szigetköz térségére esik.
(18.40)
Ennek előkészítését szolgálja egyrészt az előbb említett komplex természeti állapotfelmérés, másrészt kiadtuk a megbízást a felső Duna-szakaszra eső két nemzeti park, közte a Szigetköz térségére eső úgynevezett Dunai Nemzeti Park hazai területére készítendő regionális és tájrendezési tervek vizsgálati munkarészeinek az elkészítésére, ugyancsak ez év végi határidővel.
A felsorolt, különböző léptékű, mélységű és célú tervezési munkák egyrészt az erre vonatkozó kormányhatározatokban rögzített teljesítési határidő figyelembevételével meghatározott ütem szerint készülnek, másrészt a képviselői indítvány 2. pontjában felsorolt különböző problémák megoldását célozzák. Ezen túlmenően szempontokat tartalmaznak a 3-as pontban szereplő – tehát a képviselői indítvány 3-as pontjában szereplő – javaslatokhoz, vagyis a természetes vizek, vízfolyások mentén a természetbarát gazdálkodás bevezetéséhez.
Talán nem érdektelen az sem, hogy a fent felsorolt tervezési munkákra, amelyek a Szigetköz területére esnek, vagy azt magukba foglalják, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium ebben az évben mintegy 15 millió forint összeget költött.
Pap János képviselő úr további javaslataival kapcsolatban még a következőket szeretném elmondani.
Az indítvány 2.a) pontjában tett megállapítással, amely szerint a Szigetköz problémája a vízlépcsőtől függetlenül létezik, egyetértünk. Ugyanakkor a Szigetköz további sorsával kapcsolatban felvetett problémák megoldásának esélyeit és lehetőségeit a vízlépcsővel kapcsolatos, ma még rendezetlen kérdések alakulása alapvetően befolyásolhatja.
A 2.b) pontban a vízbázisvédelemmel kapcsolatos felvetés vizsgálata során ugyancsak arra a következtetésre juthatunk, hogy a védelem koncepciójának kidolgozása sem történhet meg a vízlépcsőkérdés alakulása következtében létrejött feltételek és hatások gondos elemzése nélkül. A felszín alatti vízkészlet utánpótlása ugyanis döntő mértékben a Dunából történik, ezért bármilyen változás bekövetkezése a dunai parti szűrés hidrológiai feltételeiben a vízkészlet mennyiségét és minőségét jelentős részben befolyásolja.
Az indítvány 2.h) pontjában szereplő, a közös vízgyűjtőhöz tartozó tájegységek, tehát a Fertő, Hanság és Szigetköz egy nemzeti parkhoz való tartozására vonatkozó javaslattal egyetértünk, de szeretném hangsúlyozni, hogy az Országos Természetvédelmi Hivatal évek óta ebben a szellemben dolgozik.
Az indítvány 4. pontja arra tesz javaslatot, hogy az ökológiai kutatások és tervek koordinálását a Magyar Tudományos Akadémia végezze. Ezzel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a dunai vízlépcső kormánybiztosi intézményének megszüntetésével összefüggő feladatokról szóló, már ön által idézett kormányhatározat a bős–nagymarosi vízlépcső ökológiai, környezeti kockázatainak, valamint ezeknek a lakosságot és a természetes ökoszisztémákat érintő negatív hatásaikról folytatott vizsgálatok irányítását és felügyeletét dr. Mádl Ferenc miniszter úrra bízta, ugyanakkor az ökológiai kutatások koordinálása a tárcánk, tehát a KTM feladata.
Ugyancsak Mádl miniszter úr feladatkörébe tartozik a környezetvédelmi vizsgálatok irányítása. Miniszter úr a Magyar Tudományos Akadémia ad hoc bizottságát bízta meg egy kutatási program végrehajtásával. Így semmi sem indokolná, hogy ismét módosítsunk a kutatási feladatok ellátásának rendjén. Vagyis ez teljesen rendben van és a helyén van.
A koncepció kidolgozása során a helyi szervezetekkel való kapcsolattartásunk folyamatos, észrevételeik és véleményük hasznosításra kerülnek. A minisztérium a helyi szakemberek tudását előrejelzéseik pontossága és megbízhatósága miatt nagyra értékeli, és hitelesnek tartja.
Tisztelt Ház! Remélem, sikerült érzékeltetnem, hogy a Szigetközt érintő feladatok végrehajtása az önálló képviselői indítványnak megfelelően történik. Éppen ezért is az indítványban foglaltakkal minisztériumunk egyetért, és egyetértünk azzal is, hogy egy esetleges országgyűlési megerősítés történjen a feladatok érdekében.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem