JÁVOR KÁROLY (MDF)

Teljes szövegű keresés

JÁVOR KÁROLY (MDF)
JÁVOR KÁROLY (MDF) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Engedjenek meg nekem egy rövid hozzászólást a Dunával kapcsolatban, miután ma és a napokban is nagyon sokan fordultak hozzám, hogy mi lesz a Dunával.
Nos, ennek a napirendi pontnak a keretében kértem szót, és elmondanám a legújabb híreket. Az MTI tudósítója jelenti, hogy a szlovák kormány szóvivője ma délután kijelentette: a kormány tudomásul vette, megállapította, hogy október 20-án műszaki okokból nem került sor a Duna elterelésére. Ezt Bohuslav Géci szóvivő a szlovák rádiónak nyilatkozta. A kormányülésen megállapították, hogy a Duna elrekesztésére november 7-éig kellene, hogy sor kerüljön, mivel ez a megfelelő időszak a művelet lebonyolítására. Később már csak egy év múltán lehetne megvalósítani az elterelést.
A szóvivő a műszaki okokra nem tért ki, ám elképzelhetőnek tartotta, hogy ezen a Duna rendkívül magas vízállását lehet érteni. Ez egy elég furcsa kijelentés, hiszen alig 800 köbméter/szekundum víz van most a Dunában a középvízhez képest, ami 1800 köbméter/szekundum.
Arra a kérdésre, hogy milyen hajlandóságot mutat a szlovák kormány a Duna elterelésének ügyében, a szóvivő azt válaszolta: a kormány nem foglalkozott az ilyen vagy olyan döntéshozatal kérdésével, hiszen az építkezés nem szlovák, hanem szövetségi hatáskörbe tartozik, ezekről a kérdésekről tehát csakis a szövetségi kormány dönthet. Ebben az az érdekes, hogy a nyilatkozatokban egyszer a szlovák kormányt nevezik meg illetékesnek, most a szövetségi kormányt.
Mindenesetre biztató lehet számunkra, hogy a szövetségi kormány csak holnap tárgyalja ezt a kérdést, és itt arról beszélnek, hogy november 7-éig kellene esetleg megtenni az elterelést. A vízi rendészet megfigyelői a területen megállapították, hogy a meder elzárásának előkészületei folynak.
Egyrészt ezeket az információkat szerettem volna megosztani képviselőtársaimmal, másrészt pedig csatlakozva az előttünk fekvő javaslathoz, szeretném megerősíteni, hogy nem igaz az, hogy a magyar fél nem volt kompromisszumkész. Mi elmentünk a kompromisszumok maximális határáig. Ilyen: egy új szerződésre tettünk javaslatot, amelyben az ezt a térséget, a Szigetközt is érintő, háromoldalú nemzeti, illetve nemzetközi park kialakítását javasoltuk az 1991-es országgyűlési határozatban.
Szeretném a jelenlegi helyzetben mindenkinek a figyelmét felhívni, hogy fokozott felelősség terhel mindenkit. Ebben a helyzetben egy nyugodt, határozott és következetesen képviselt magyar állásponttal juthatunk csak dülőre. Ellenkező esetben számunkra kedvezőtlenül alakulhat a helyzet.
Információként szeretném még elmondani, hogy telefonértesülés szerint az építkezés területére be akart menni, illetve be is ment 40 szlovák környezetvédő, három osztrák is velük tartott, őket a rendőrség az építkezési terület előtt visszatartotta és fogva tartja. A szlovák környezetvédők a területen vannak. Akik meleg ruhát és élelmet akartak nekik vinni, azokat nem engedték be. Nincs hír róluk, egyelőre bent vannak az építés területén. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)
(18.30)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem