CSÉPE BÉLA, az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

CSÉPE BÉLA, az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:
CSÉPE BÉLA, az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi és jogi bizottság szintén megtárgyalta az ez évi pótköltségvetésre benyújtott törvényjavaslatot. Természetesen a bizottság jellegénél fogva nem gazdasági összefüggésű kérdésekkel foglalkozott – a költségvetési hiány rendkívüli nagysága ellenére –, hanem kizárólag jogi szempontból vizsgálta meg, lényegében azt a kérdést, amely itt már a pénzügyminiszter úr és az Állami Számvevőszék alelnökének a nyilatkozatai alapján kérdésként felmerül.
Jogi szempontból két kérdéssel foglalkozott. Az egyik az, hogy ebben a törvényjavaslatban olyan módosítások szerepelnek, amelyek új elemként értékelhetők: ez mennyiben felel meg ennek a törvényjavaslatnak a szövegében az államháztartási törvény előírásainak.
A másik kérdéskör pedig ez a bizonyos konzisztencia kérdése.
A mi bizottságunk végső soron többségi szavazással úgy döntött, hogy ezt a pótköltségvetési törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találja. Ugyanakkor a következő megállapításokat és felkéréseket tette.
Az első kérdéskörben – amelyet említettem –, tehát, hogy olyan módosítások is szerepelnek ebben a törvényjavaslatban, amelyek új elemeket tartalmaznak, megállapította, hogy ez semmiképpen nem okoz problémát az államháztartási törvény vonatkozó előírásaival kapcsolatban.
(11.10)
A másik kérdéskörben valóban a mi bizottságunk is problémát talált, azonban nem olyan mértékben, mint ahogy azt a költségvetési bizottság kisebbségi véleményének előadójától hallottuk. Bizottságunk úgy véli, és ilyen határozatot hozott, hogy ez a pótköltségvetési törvényjavaslat általános vitára alkalmas, és a megfelelő módosításokkal elérhető annak a problémának a megoldása, amelyet az Állami Számvevőszék jelzett.
Szükséges véleményünk szerint is a megfelelő konzisztenciának a megteremtése éppen a későbbi ellenőrizhetőség szempontjából, ezért felkérte a költségvetési bizottságot, mint szakbizottságot, hogy dolgozza ki ezeket a módosító indítványokat és terjessze a tisztelt Ház elé a megfelelő konzisztencia megteremtése érdekében, és ehhez felkérte természetesen a Pénzügyminisztériumot, hogy a szükséges segítséget adja meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem