HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Szabad Demokraták Szövetsége frakciója megvitatta és helyesli a Kormány által 6626-os számon a helyi bíróságok létesítéséről szóló törvényjavaslatot. Úgy véljük, hogy most, amikor a jogrendszer reformja, az igazságszolgáltatás minőségének a javítása a jogállam megszilárdítása szempontjából rendkívül fontossá vált, nos, akkor minden egyes új bíróság felállítása üdvözlendő. Valamennyien tudjuk – tisztelt Képviselőtársaim –, hogy a meglevő bíróságok mennyire túlterheltek. Ennek következtében a jogkereső közönség igényeinek kielégítése meglehetősen lassan és vontatottan történik. Ha meg akarjuk őrizni a jog tekintélyét, ha el akarjuk kerülni, hogy az önbíráskodás jellemzővé váljon, akkor törekedni kell arra, hogy megteremtsük mielőbb mindazokat a személyi és tárgyi feltételeket, amelyek a modern jogállam ismérvei.
Most az átalakulás, a rendszerváltás időszakában egy, a jogot önmaga legitimálására felhasználó hazug rendszer után nyilvánvalóan és természetesen megsokasodtak a perek. Mind a polgári peres, mind a nem peres ügyek oly mértékben növekedtek, hogy azok megtárgyalása bizony hosszú időre kitolódik. A lassú igazságszolgáltatás pedig egyenesen vezethet a jog eróziójához, amelyet, úgy vélem, valamennyien szeretnénk elkerülni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a törvényjavaslatban szereplő Kőszegi Városi Bíróság felállításával kapcsolatban néhány gondolatot elmondjak, úgy is, mint Kőszeg országgyűlési képviselője.
1990 novemberében, ahogy az imént már igazságügy-miniszter úr említette, egy hasonló jellegű előterjesztést tárgyalt a Ház. Jómagam akkor módosító indítványban kértem az előterjesztő Kormányt, hogy létesítsen városi bíróságot Kőszegen. Akkor kérésem elutasíttatott, ám megjegyzem, hogy a javaslat vitája után három hónappal az igazságügy-miniszter úrtól levelet kaptam, amelyben elismerte indokaim jogosságát. Ígéretet tett arra is, hogy 1992. január 1-jével felállhat az új bíróság. Sajnos az 1992-es indulás csak álom maradt, de a jobb későn, mint soha elvén mind jómagam, mind Kőszeg és környéke lakossága örül annak, hogy 1993. január 1-jével saját bírósága lesz.
Engedjék meg, hogy egy rövid történeti áttekintést is tegyek a kőszegi bírósággal kapcsolatban.
Az 1328 óta királyi, 1648 óta szabad királyi városnak, Kőszegnek már ez utóbbi dátum óta volt igazgatási, statutumalkotási és törvénykezési hatásköre. 1568-tól a kétkamarás önkormányzati testületek közül bizonyíthatóan a belső tanács látta el a városi bíróság feladatkörét, majd 1724-től mint Vas vármegye egyetlen szabad királyi városa, a nemesi bíróságnak is otthont adott, és illetékességi területe az egész Dunántúlra kiterjedt.
A feudális és korai polgári korszak még két változást hozott. 1787 és '90 között úgynevezett iudicium sub alterum-ként működött a városi önkormányzati bíróság, majd 1854 és '61 között delegált bíróságként.
Az 1863. évi IV. törvénycikkel az Országgyűlés elválasztotta a közigazgatást a bíróságtól, s ezzel vette kezdetét a polgári bírósági szervezetek felállítása. 1872-ben megkezdte működését a Kőszegi Járásbíróság mint a jogszolgáltatás területi polgári szervezete, és gyakorlatilag 1949-ig működött Kőszegen, illetve 1954-ig.
Mikor azonban 1954-ben megszüntették a Kőszegi járást és beolvasztották a Szombathelyi járásba, ez megpecsételte az 1950–54 között új, úgynevezett népi demokratikus alapon működő Kőszegi Járásbíróság sorsát. Ez volt az úgynevezett szocialista bírósági korszak, amely azonban a bírósági intézményeiben oly gazdag Kőszeg városát meg is fosztotta a bírói, ügyészségi, sőt telekkönyvi intézményétől is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, e röpke történelmi áttekintés nem volt hiábavaló, s remélem, önökben is megerősítette a Kőszegi Városi Bíróság felállításának helyességét és jogosságát.
Azt hiszem nem tévedek, ha azt mondom, hogy a városok rangjának helyreállításához, presztízsük növeléséhez nagyban hozzájárulhat egykori intézményeik helyreállítása.
Kőszeg esetében még egy lényeges szempontra szeretném felhívni mind az önök, mind az igazságügy-miniszter úr figyelmét. Kőszeg környékén jelentős számban élnek nemzeti kisebbségek, elsősorban németek és horvátok. A megszületendő kisebbségi törvény már utalást tesz arra, hogy a nemzeti kisebbségek bírósági ügyeiket anyanyelvükön tárgyalják. Én nagyon remélem, hogy ennek tárgyi és személyi feltételeit is sikerül majd megteremtenünk, és ezért is üdvözlendő ez a törvényjavaslat.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)
Határozathozatal a törvényjavaslat részletes vitára bocsátásáról

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem