BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Teljes szövegű keresés

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tiszelt Országgyűlés! A két évvel ezelőtt a tisztelt Országgyűlés által elfogadott döntés alapján az akkori 13 új bíróság létesítése során is fölmerült az az igény, hogy további indokolt helyi bíróságok létesítésére kerüljön sor. Akkor mind a három, jelenleg tárgyalást képező bírósági létesítés ügye már szóba került. Az akkori feltételek nem voltak erre alkalmasak. Nem rövid előkészítő munkát igényel egy-egy bíróság létesítése, hiszen itt a döntés legalábbis több évtizedes előremutatást kell hogy jelentsen, tehát ennek tulajdonítható, hogy csak most tudjuk a tisztelt Parlament elé terjeszteni három új bíróság felállítására vonatkozó javaslatunkat.
(16.50)
Ebből a három bíróságból az egyik teljesen új, a Dunakeszi Városi Bíróság. Dunakeszi megnövekedett szerepe és a térségben betöltött központi jellegű szerepe indokolja ezt.
A váci bíróság illetékességi területéből elsősorban – a módosító javaslatot egyébként támogatjuk – Sződliget kivételével a felsorolt települések idetartozását kérjük, szíveskedjenek jóváhagyni. Vásárosnamény és Kőszeg vonatkozásában pedig korábban működött bíróságok visszaállításáról van szó.
Mindezekkel tehát a tisztelt Országgyűlés két éven belül 16 bíróság felállítását hagyta jóvá. Ezzel lényegében lezártnak tekintjük ezt a folyamatot, tehát a kisebb helyi bíróságok létesítésével kapcsolatban nem tervezünk nagyobb számú és a tisztelt Parlament döntését igénylő kérdés előterjesztését, amely nem jelenti azt, hogy néhány esetben még nem fogunk javaslatot tenni.
Kérjük, hogy a módosító javaslattal együtt, amelyet támogattunk, szíveskedjenek elfogadni az előterjesztést.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem