SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Erről ennyit. Ami az ügyrendi bizottságra vonatkozó észrevételt illeti, amiről Salamon László beszélt, arról meg kell jegyeznem, hogy az ellenzéki képviselők közül senki nem szavazta meg azt az ügyrendi bizottsági álláspontot. (Dr. Salamon László: Katona Béla.) Azt nem szavazta meg, elnézést.
A másik kérdés. Eléggé terjedelmesen beszéltem (Közbeszólás.) – elnézést, azt hiszem, nálam van a szó –, arról, hogy miért a demokráciával ellentétes az, ha lehetőség van a Házszabályban arra, hogy meg lehessen akadályozni egy képviselőt abban, hogy a képviselői tevékenységét elvégezze. Ez a demokráciának egy eléggé fontos összetevője.
Hogy ezt meg lehet csinálni, ezt az elmúlt két hét bizonyítja, tehát nem valamiféle fantommal viaskodom, az elmúlt két hétnek a szerencsétlen gyakorlatával próbáltam viaskodni.
A következő kérdés: a Dávid Ibolya által felvetett probléma, hogy a Házszabály egészének a módosítása keretében kellene megoldani, persze nagyon jó lenne, de mikor lesz az? Addig újabb mandátumigazolásokra kerülhet sor, és ha most megakadályozhatjuk, hogy hasonló esetek előforduljanak, akkor most kell megakadályozni.
Még egy apróság, amit én indokoltam, az ugyanaz, amit most mondtam el, ebben semmiféle eltérés nincsen, az indokolásnak az volt a lényege, hogy az Országgyűlés ne essen szereptévesztésbe, ne vélje azt, hogy a választási hatóságoknak, az általuk kiállított mandátumoknak az érvényességét vitathatja, mindössze arról van szó, hogy az eljárásokat formailag kell mandátumvizsgáló bizottságnak vizsgálnia. Ha valaki ennek ellenére úgy dönt, hogy nemmel szavaz vagy tartózkodik a szavazástól, akkor vállalja ezért a politikai felelősséget, mást nem tudok mondani. De ugyanúgy vállalja, mint akik Roszik Gábor ellen szavaztak – itt kaptam egy feljegyzést időközben – Raffay Ernővel szemben szavaztak, Marx Gyulával szemben szavaztak és Tamás Gáspár Miklóssal szemben szavaztak.
Azt hiszem, senki nem kíván hasonló platformra kerülni velük, hogy hasonlóképpen vélekedjék a szavazások eredményeiről.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem