HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:

Teljes szövegű keresés

HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:
HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke: Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Azért kértem napirend előtt szót – tudom, hogy nem szeretik, ha valaki napirend előtt szót kér, de egy-két mondatot talán engedjenek meg –: az elmúlt héten Magyarországot megítélésem szerint nagyon komoly megtiszteltetés érte, amikor az Egyesült Államokban az Intosai kongresszusán a magyar számvevőszéknek ítélték oda azt a díjat, amelyet annak a számvevőszéknek adnak, amely az előző kongresszushoz viszonyítva – tehát 3 évvel ezelőtthöz viszonyítva – a legtöbbet tette az ellenőrzés fejlesztéséért és a nemzetközi kapcsolatok erősítéséért. Hadd tegyem hozzá, hogy javasolva volt még Magyarország mellett Kanada és még egy-két ország, és a kuratórium egyhangúlag Magyarországnak szavazta meg ezt az elismerést. (Taps.)
Még szeretném elmondani azt is, hogy a magyar számvevőszék megbecsülését jelenti, hogy a négy állandó bizottság egyikében, amelyik a belső ellenőrzés kérdéseivel foglalkozik, az egész világon, ahol részt vesz az Egyesült Államok, Anglia, Kanada stb., ennek a bizottságnak a vezetésével engem bíztak meg. (Taps.)
Még szeretném elmondani, ami ott is elhangzott, és nagyon fontosnak tartom, hogy a díj átadása ünnepélyes keretek között történt, ahol a közel 150 ország számvevőszékének vezetői jelenlétében adta át az Intosai főtitkára ezt az elismerést, és hangsúlyozta, hogy nem kis mértékben azért kapja a magyar Állami Számvevőszék ezt az elismerést, mert ebben a régióban az első volt, amely állami számvevőszéket hozott létre, és így lehetősége volt arra, amit megtettünk, hogy 1990 nyarán Magyarországon, Velencén a volt szocialista országok ellenőrzési vezetői számára egy nemzetközi szemináriumot tarthattunk, ahol a nemzetközi szeminárium előadói elismert nyugati számvevőszéki vezetők voltak. Tehát nemzetközileg segítettük azt, hogy ebben a régióban az állami számvevőszéki tevékenység erősödjön.
Szeretném még megjegyezni, hogy ismereteim szerint a román számvevőszék elnöke, aki most került megválasztásra, itt volt az akkori szemináriumon, ugyancsak itt voltak az albánok, és a bolgárok is itt voltak. Tehát akik most számvevőszéket hoznak létre.
Én azt hiszem, hogy ez az elismerés nemcsak a számvevőszéket illeti, hanem tulajdonképpen az elismerését jelenti annak a politikai fejlődésnek, amely Magyarországon lezajlott, és amely egyértelműen a demokrácia irányába mutat.
Köszönöm, én csak ennyit kívántam mondani. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem