KIRÁLY ZOLTÁN (független)

Teljes szövegű keresés

KIRÁLY ZOLTÁN (független)
KIRÁLY ZOLTÁN (független) Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Mindannyiunk számára közismertek az elmúlt napok történései, hogy tudniillik a Duna medrét áttöltötték, és ez a tény számomra azt igazolja, hogy a cseh – pontosabban a szlovák – fél egyoldalúan is üzembe kívánja helyeni a bősi vízlépcsőt.
A Duna elterelésének leállítását a magyar Kormány minden jó szándékú erőfeszítése ellenére, diplomáciai úton ez idáig nem tudta elérni. A C-változat léte pedig kiszolgáltatott helyzetbe hozta az érintett területeken élő lakosságot, az önkormányzatokat, a mező- és erdőgazdasági üzemeket, a vízügyi igazgatóságokat.
A C-változat életbeléptetése környezeti katasztrófával fenyeget, hiszen a Szigetközben – az elterelés következtében – napok alatt kiszáradtak a kutak, a mellékágakból eltűnt a víz, a talajvíz szintje több métert süllyedt, s jelentősen veszélyeztetetté vált a több millió ember ivóvízkészletét jelentő felszíni vízkészlet is.
S amint azt éppen az államtitkár úr múlt hét pénteki sajtótájékoztatóján hallottam, a 70-80 millió köbméteres vízveszteség akár 100 milliárd forintot meghaladó értékveszteséget is okozhat a magyar mezőgazdaságnak.
Számomra tehát úgy tűnik, katasztrófahelyzetről van szó, annak következtében, ha a vízlépcsőt üzembe helyezik, illetve a C-változat szerint is üzemeltetik.
Ebből fakadóan úgy tűnik – tájékozódásom alapján –, hogy e katasztrofális következmények elhárítására nincs koncepciózus kormányzati intézkedési terv.
Ezért kérdezem tehát a kormányzatot, hogy készült-e vagy készül-e egy ilyen átfogó kormányzati intézkedési terv, nevezhetném katasztrófaelhárítási tervnek is, amely a C-változat szerinti üzemelés negatív hatásainak megelőzését, csökkentését, ha úgy tetszik kivédését tartalmazza a vízgazdálkodás, ezen belül is elsősorban az ivóvíz pótlása, a vízminőség védelme, az árvízvédelem, a hajózás, valamint a mező- és erdőgazdálkodás, a környezet- és a természetvédelem területein.
S hadd egészítsem ki egyetlen kérdéssel: ha készül ilyen terv, melyik szakhatóság vagy minisztérium az ezzel megbízott – vagy koordinátori szereppel megbízott –, tehát ki a felelős ennek a tervnek az elkészítéséért? Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem