FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:
FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Bizottságunk országgyűlési határozati javaslatában a cigány szervezetek részére biztosított 2 309 000 forint tartalékalapnak a felosztásával kapcsolatban terjeszt be határozati javaslatot a Ház elé.
Képviselőtársaim, akik figyelemmel kísérik a nemzetiségi és etnikai szervezetek számára elkülönített országgyűlési pénznek a felosztását, bizonyára emlékeznek arra, hogy tavasszal hozta meg a Parlament ennek a tartalékalapnak a létesítésére vonatkozó döntést.
Azért javasoltuk akkor, hogy hozzunk létre egy ilyen alapot, hogy lehetőségünk legyen azokat a szervezeteket támogatni, amelyek különböző okokból kifolyólag az akkori, tehát a májusi felosztásból kimaradtak. Ezek az okok számtalanok voltak. Az okok között, hogy miért nem kapnak májusban bizonyos szervezetek támogatást, olyan is szerepelt, hogy nem feleltek meg bizonyos formai követelménynek ezek a szervezetek, illetve olyan típusú problémáik voltak, amelyek eredményeként nem tudták hozzánk eljuttatni az összes iratot, és vélhetően ezeknek az ügyeknek a rendezése a későbbiekben olyan helyzetet eredményezett, hogy ezek az iratok eljutottak a bizottsághoz. Ezért annak idején úgy döntött a Parlament – pontosan azért, hogy ezek a szervezetek ne kerüljenek hátrányos helyzetbe –, hogy tartalékalapot létesít. E tartalékalap viszont csak azon szervezetek számára nyílik meg és nyújt lehetőséget a támogatás felhasználására, amelyek annak idején beadták a pályázatot a bizottsághoz, tehát amely szervezetek 1991. december 31-ig már megalakultak, pályáztak hozzánk, de az 1992-es felosztáskor – az előbb említett különböző okok miatt – nem jutott nekik ebből a pénzből. Tehát a félreértések elkerülése végett olyan szervezetek, amelyek 1992-ben alakultak, vagy lehet, hogy korábban alakultak, de a későbbiekben sem és ma sem felelnek meg különböző formai okok miatt az akkor általunk felállított kritériumoknak, most sem részesülhetnek ebből a 2 309 000 forintos tartalékalapból.
Ezt azért bocsátottam előre, mert természetesen több szervezet pályázott, mint ahánynak a nevét itt látjuk ebben az országgyűlési határozati javaslatban. Itt négy szervezetnek van mindössze felsorolva a neve, hozzánk jóval többnek a pályázata érkezett be.
Ezek között a pályázatok között voltak olyanok, akik egyébként nem pályázhattak volna, hiszen annak idején nem adtak be pályázatot, hanem újonnan alakult szervezetek, vagy már régebben se rendelkeztek a megfelelő iratokkal. Voltak olyan szervezetek, amelyek egyébként beleilletek volna ebbe a kategóriába, de leginkább formai okok miatt – tehát nem rendelkeztek bírósági bejegyzéssel továbbra sem, vagy egyéb más ok, egyéb más baj volt a szervezettel – végül is nem részesülhettek ebből a taratalékalapból.
Így bizottságunk a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatallal együttműködve terjesztette be az Országgyűlés elé ezt a határozati javaslatot, amelyet a bizottságban hosszasan megvitattunk. Megvizsgáltuk ezeknek a szervezeteknek a pályázatát egyénileg is, megvizsgáltuk a megfelelő iratokat, és így – hosszas vita után – döntött úgy bizottságunk, hogy az önök előtt fekvő határozati javaslat alapján kérjük a Parlamentet, hogy ossza fel ily módon ezt a tartalékalapot.
Meg kell jegyezzem azt is, hogy a négy cigány szervezeten túl – amelyeknek a neve itt olvasható – az is világos, hogy az a pénz, amelyet ők kapnak, az kevesebb, mint a rendelkezésre álló termékalapnak az összege.
Képviselőtársaim láthatják az indoklásban, ezért javasoltuk azt, hogy a tartalékalap fennmaradó összegét olyan alapítványok számára utalja át az Országgyűlés, amelyek azt kisebbségi, elsősorban, sőt kifejezetten cigány származású fiataloknak az oktatására, ösztöndíjaira különíthetik el. Ezért javasoljuk, hogy a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Alapítvány számlájára kerüljön ez a maradék fennmaradó összeg, amelyet az általam előbb már említett feltételek hiánya miatt nem tudtunk ebből a tartalékalapból kiosztani különböző szervezeteknek. Tehát ezt az alapítványt illesse ez a pénz, s ez az alapítvány is egy nemrégiben, nagyon nemes célra létrejött alapítvány: a Gandhi Alapítvány számláját hízlalja ezzel a pénzzel, hiszen a Gandhi Alapítvány célkitűzését, amelyet a Kormány is támogat bizonyos összeggel, vagyis a cigány gyerekek ösztöndíjjal való ellátását, illetve oktatásuk segítését mi nagyon fontosnak ítéljük meg. Ezért van az, hogy a fennmaradó összeg – tehát amit képviselőtársaim láthatnak –, amely a tartalékalapból marad, így, ezeknek az alapítványoknak a számlájára kerülne a határozati döntésünk alapján.
Itt szerepel még az a 400 000 forint is, amelyet az örmény szervezetek részére különített el annak idején tavaszi döntésében az Országgyűlés, de ők továbbra sem tudták megfelelően, megfelelő iratokkal – bírósági bejegyzéssel és más szükséges formai iratokkal – igazolni azt, ami szükséges ahhoz, hogy valaki pénzt kapjon, így az ő részükre annak idején elkülönített pénzt is egy általánosabb, oktatásra, illetve ösztöndíjra, egy alapítványhoz való csoportosítását javasolja bizottságunk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ennyit a határozat tartalmáról. Arra kérem képviselőtársaimat, a Parlament tagjait, a képviselő urakat és hölgyeket, mint ahogy ilyen vitákban eddig lenni szokott itt a Parlament előtt, biztosíthatom a jelen lévő képviselőket, hogy többször is alaposan és hosszasan vitattuk bizottságunkban ezt a kérdést – lehetőség szerint minél kevesebb vitával, akár vita nélkül is –, fogadják el a tartalékalap felosztására irányuló javaslatunkat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem