KIRÁLY ZOLTÁN (független)

Teljes szövegű keresés

KIRÁLY ZOLTÁN (független)
KIRÁLY ZOLTÁN (független) Köszönöm a szót a tisztelt Háznak. Kedves Képviselőtársaim! Természetesen nem szeretnék bármiféle minősítésbe bocsátkozni az éhségsztrájk dolgában, sem annak különböző megítélésében. Egyszerűen tényszerűen szeretnék szólni: bizonyos körülményekre és összefüggésekre felhívni a tisztelt Ház figyelmét.
Hadd bocsássam előre – talán ez is ugyanolyan, az ország széles közvéleményét foglalkoztató ügy, immár több mint egy hónapja, mint amiről éppen az előbbiekben Siklós Csaba miniszter úr szólt a vasutassztrájk apropóján.
Itt országos mozgalomról van tehát szó, országos sztrájkmozgalomról – nyilván sajátos körülmények között. A ma reggeli információim szerint az ország 22 helységében nyolcvanketten éhségsztrájkolnak. Hadd tegyem azonban hozzá – majdhogynem tényként lehet ezt is kezelni –, hogy a 82 éhségsztrájkoló mögött több százezer érintett ember szimpátiája és erkölcsi támogatása is leledzik. De van ennek egy másik vetülete is: az tudniillik, hogy a bicskei központban lévők kezében több mint 1300 polgár neve, lakcíme van, akik csatlakoztak az éhségsztrájkolókhoz, illetve vállalták azt, hogy bármelyik pillanatban hajlandók az egészségügyi okok miatt kiesők helyébe lépni.
Én úgy gondolom, ez a szám már önmagában elgondolkodtató kell legyen, bárki bármiképpen is ítéli meg ezt az akciót.
Az is nyilvánvaló, hogy a bicskeiek és a Létminimum Alatt Élők Társasága is örömmel vette azt a hírt, hogy az Érdekegyeztető Tanáccsal megegyezés született a tárgyalásokon, és hogy a háztartási energia és a gyógyszerek nullakulcsosak maradnak. Ám, mint azt elmondták, nem kívánják fölfüggeszteni az éhségsztrájkot, mivel az egyébként milliókat érintő, milliók számára létfontosságú húsz alapvető élelmiszer nulla kulcsba sorolása vagy megtartása is alapvető célkitűzéseik közé tartozik.
Hadd szóljak végezetül ennek a sztrájkmozgalomnak egy új kinövéséről: Salgótarjánból elindult ezzel párhuzamosan egy állampolgári elégedetlenségi mozgalom, amelynek a célja, hogy az abban részt vevők megtagadják a közüzemi díjak fizetését és a lakáskamatadó fizetését is. Ha most ezt jól végiggondoljuk, ennek következtében nyilvánvalóan előfordulhat, hogy ez a 600 ezer lakáskamatadóval sújtott polgártársunk vagy nyugdíjasok – nyugodtan lehet mondani – százezrei, akik már hónapok vagy éppen évek óta nem tudják fizetni, kifizetni a közüzemi díjakat, tartozásuk van, talán tudatosan is csatlakozhatnak ehhez a polgári elégedetlenségi mozgalomhoz, és a kettőt együtt, az éhségsztrájk országos mivoltát – illetve az állampolgári elégedetlenségi mozgalom kiterjedését – tekintve, olyan ügyről van szó, ami mellett, gondolom, nem mehetünk el szó nélkül, vagy legalábbis valamiféle cselekedet nélkül.
Én ezért tisztelettel arra kérem – és tulajdonképpen ez a fölszólalásom mostani célja is – a pénzügyminiszter urat – tudván tudva egyébként azt is, hogy választókerületéből, Szerencsről is sokan csatlakoztak, hajlandók csatlakozni az éhségsztrájkmozgalomhoz –, hogy tegye meg azt a gesztust, hogy fölkeresi a bicskeieket, tájékoztatja őket a Kormány álláspontjáról, a frakciókkal való tárgyalásáról, az Érdekegyeztető Tanácsban történt megállapodásokról, tehát legalább ezt a gesztust, ezt a lépést megpróbálja megtenni annak érdekében, hogy ez a szerencsétlen akció ne eszkalálódjék – aminek következményei szerintem beláthatatlanok.
Szeretném, ha a pénzügyminiszter úr – bár nincs itt – erre válaszolna is a mai nap folyamán, hogy ezt a lépést hajlandó-e megtenni, hiszen úgy gondolom, az elfogadhatatlan, amit személyesen tapasztaltam, amikor ott jártam: Megérkezett a Pénzügyminisztérium levele, illetve az államtitkár levele, amely szerint mellékelten küldik az Érdekegyeztető Tanács számára megfogalmazott kormányzati tárgyalási anyagot – csak éppen ez a tárgyalási anyag és javaslat, amely tájékozódási pont lehetett volna az ott lévők számára, nem volt benne a borítékban.
(9.40)
Gondolom, hogy ez csak egy szerencsétlen véletlen, nem pedig tudatos akció volt.
Végezetül szeretném bejelenteni, ha már ez ügyben felszólalásra kértem lehetőséget, hogy a független képviselőcsoporthoz tartozó Ilkei Csaba képviselőtársunk az éhségsztrájk – az önként vállalt, szolidaritásból vállalt éhségsztrájk – 34. napján egészségügyi okok miatt abbahagyja az éhségsztrájkot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem