VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mint bizonyára ön előtt is ismert, nemrégiben vezetőváltásra került sor a szolnoki Nagykunsági Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaságnál. A gazdaság vezetőjét 1992. június 22-i hatállyal felmentették, és helyére az ÁVÜ megbízásából a gazdaság korábban elbocsátott dolgozóját nevezték ki. A vezetőváltás máig tisztázatlan körülményei miatt kívánok a miniszter úrhoz interpellációval fordulni.
Először is nem tisztázott, mi indokolta a leváltást. Bár több ízben is folyt vizsgálat a vállalat vezetője ellen névtelen, majd később névvel ellátott feljelentés hatására; ezek a vizsgálatok semmilyen konkrét hibát nem találtak. Sőt, mind a korábbi vállalati tanács, mind a Földművelésügyi Minisztérium szakértői vizsgálata alkalmasnak tartotta az eddigi vezetőt.
1992 májusában az Állami Vagyonügynökség két munkatársa is a helyszínen tartózkodott, majd nem találva érdemleges dolgot, egy óra elteltével távoztak. Ezután egy hónap elteltével behívatták a korábbi vezetőt a Földművelésügyi Minisztériumba és közölték vele, hogy az ÁVÜ megvonta a bizalmat tőle, jobban jár, ha közös megegyezéssel felbontja munkaviszonyát. Hogy az ÁVÜ folytat-e még vizsgálatot vagy nem, az, sajnos, azóta sem derült ki, és hogy milyen eredménnyel zárult, azt sem lehet tudni.
Másodsorban nem tisztázott, milyen alapon esett az ÁVÜ választása az utód személyére. Az elbocsátott vezető ugyanis eddig kizárólag erdőgazdaságnál dolgozott, közel 22 évet, végigjárva a szamárlétra valamennyi fokát, erdőmérnöki oklevelet szerzett, erdészeti szakmérnöki oklevéllel rendelkezik, nyelvtudással bír, egyetemi doktori címe van. Ezzel szemben az utód nem rendelkezik erdészeti végzettséggel, gépész-üzemmérnökként került a vállalat élére. A vállalatnál kinevezéséig folytatott tevékenysége korántsem volt nyereségesnek nevezhető. Ellenkezőleg, a beruházásnál és a gépgyártásnál folytatott munka vesztesége miatt vált szükségessé, hogy az irányítása alatt álló részleg leépítésre került.
Ezután került sor arra, hogy az elbocsátott részleg dolgozói feljelentést tettek a vállalati tanácsnál, a régi földművelésügyi miniszternél, az új földművelésügyi miniszternél, az Állami Vagyonügynökségnél.
Az elmondottak alapján kérdezem a miniszter urat, mivel indokolható a vezetőváltás? Mi indokolta, hogy a veszteséges gazdálkodás miatt elbocsátott személy lett az ÁVÜ privatizációs biztosa, és ő vette át a vállalat irányítását? És végül, összefüggésben van-e ez a leváltás azokkal a lépésekkel, amelyek során a közelmúltban számos erdőgazdaság éléről elmozdították a korábbi vezetőket. Várom miniszter úr válaszát. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem