SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindig nagy érdeklődéssel tölt el, amikor egy konkrét vállalat problémájáról és egy vezetőváltás problémájáról kell itt számot adnom. Különös tekintettel, amikor körülveszik azok a hullámok, hogy valaki megjelenik a hírrel, aztán felkapja mondjuk egy szocialistának nevezett napilap, aztán megjelenik a Beszélőben, aztán bejön egy FIDESZ-es interpelláció és így tovább. Ez is egy ilyen eset. (Felzúdulás a bal oldalon. Taps a jobb oldalon.)
De természetesen ezt akár tréfának is lehet venni. Én nagyon határozottan szeretném elmondani ennek a vezetőváltásnak a körülményeit, mert tájékoztatást kértem az Állami Vagyonügynökségtől és a Földművelésügyi Minisztériumtól erről a vezetőváltásról.
Először az okokról, mert nyilvánvaló, hogy azok az okok, amelyek szinte szó szerinti idézetek mindabból az egyébként néhányszor névtelenül is megjelenő levélből, ami feltételezhetően közel van az elmozdított vállalatvezető köreihez, és mondom, amelyek szinte szó szerinti idézetek az ön interpellációjában; a valós tények egy ÁVÜ-vizsgálat és egy FM-vélemény alapján a következők:
1. Az illető a céget csődbe vitte 1992 közepére.
2. Megállapította az Állami Vagyonügynökség, hogy a prémiumfeladatokban és annak bázisadataiban rendszeres manipuláció történt, azért, hogy személyi előnyre, prémiumra tudjon szert tenni az adott vezetés.
Harmadszor: megállapította az Állami Vagyonügynökség vizsgálata, hogy etikailag kifogásolható, de még az induló társasági törvényben is előírt összeférhetetlenség áll fenn a vezető által létrehozott kft.-k és általa létrehozott betéti társaság vezetési kérdéseinek összefüggésében.
Végül: meg kell hogy említsem, hogy belépésekor szabálytalanság történt a vezetői bér megállapítása tekintetében, ami miatt a vállalati tanács elnökét, szegényt, a Cégbíróság büntetésre ítélte. Ezek között voltak olyan ügyek is, amik miatt az ÁVÜ indokoltnak tartja büntetőeljárás kezdeményezését.
Ezek után nem gondolom, hogy alapos oka lett volna az ÁVÜ-nek eme vezető megtartására. Ellenkezőleg, alapos oka volt arra, hogy itt feltételezze, hogy nem az állam tulajdonának gondos kezelése és a feladatainak ellátása, hanem az egyéni érdek hatotta át minden lépését a vezetőnek; ez az ÁVÜ döntésének indoka.
Végül, hogy ki került az élre. Az egy tévedés, hogy milyen képzettségű az illető, ugyanis egyrészt Gödöllőn végzett az Agrártudományi Egyetemen, mezőgazdasági gépészmérnöki karon, majd 1985-ben még a közgázon végzett egy mérnök-közgazdászi oklevelet szerezve, és ezenkívül a magánpraxisban is megpróbálkozott és viszonylag sikeresen tevékenykedett. Mondjuk, ezt nem jószántából tette, mert a cégtől elpaterolták. De ez megint egy másik kérdés. (Közbeszólás a bal oldalról.)
Végül szeretném azt rögzíteni, amit már nagyon sokszor elmondtam, hogy ellentétben a politikai jellegű kampányokkal, amelyek rendszeresen megjelennek vezetői váltások ürügyén, az Állami Vagyonügynökségnek nincs politikai szempontja a vállalatok vezetőinek kinevezésekor és váltásakor. (Zaj a bal oldalon.) És nagyon károsnak tartom – és ezt is szeretném még egyszer elmondani – azt a kétoldalú kampányt, ami a vezetőváltások ügyében folyik. Még egyszer szeretném kiemelni, hogy nagyon helytelen egészében a vállalatvezetés lehetőségeire az a kétoldali kampány, amely egyik oldalról úgy írható le, hogy klikkrendszer alakíttatott ki – mondja ez az oldal. Ez az oldal pedig azt mondja, hogy lepaktáltatok a vörös és zöld bárókkal és nem lehet semmit megcsinálni.
Azt gondolom, az Állami Vagyonügynökség ebben a helyzetben nem tehet mást, mint nagyon alapos vizsgálatokat végezve szakmai elvek alapján dönt arról, hogy valakit megtart vagy nem tart meg. Szeretnék a másik oldalról mindenkit megnyugtatni abban a tekintetben, hogy ilyen jellegű politikai nyomások a józan döntéseket nem fogják befolyásolni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem