PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Hölgyeim és Uraim! A miniszter úr válaszában nekem tetszett az, hogy az állami gazdaságokra is ki kívánják terjeszteni a reorganizációs hitelt, de egyebekben a választ nem tudom elfogadni.
Először is: én nem vitattam azt egy percig sem, hogy a szövetkezetek joggal tarthatnak igényt a meliorációs költségek megfizetésére, itt arra próbáltam felhívni a kormányzat figyelmét, hogy már a kárpótlási törvény megalkotásakor gondolni kellett volna arra, hogy miből fizetik ki a meliorációs költségeket az új tulajdonosok, illetve a részarány-tulajdonosok. Sajnos a válasza ilyen szempontból nem volt megnyugtató.
Előfordult számos olyan eset, ismerek olyan eseteket, amikor a kárpótlási jegy névértékét meghaladja az az összeg, amelyet a melioráció címén fizetni kellene az új földtulajdonosoknak, tehát ez egy roppant nagy probléma, amely, úgy érzem, hogy mind ez ideig elkerülte a Kormány figyelmét.
A kiadott hitel, amelyet ön említ, a félmilliárd forint igen kevés ahhoz képest, amire a lehetőség meglett volna. Az idei költségvetés biztosította azt, hogy kb. 10 milliárdnyi hitel kerüljön kiosztásra, ehhez képest a félmilliárd nagyon csekély.
Mik az okai ennek? Én több okát látom, elsősorban azt, hogy másfélszeres fedezet kell a bankoknak. Igen bonyolult az ügyintézés, kb. 10 lépcsőben kerülnek elbírálásra az igények. Refinanszírozási hitelt 25%-ot biztosít a Jegybank a bankok számára. Ők 75% saját forrást kénytelenek felvonultatni, és igen nehéz helyzetet teremt az is, hogy ezt hét évre kell, hogy kiadják.
Megnehezíti a problémát az is, hogy a bankok az ügyfélkörükbe tartozó csődeljárás alatt lévő vagy felszámolás alatt lévő szövetkezeteket preferálják elsősorban a hitelnyújtásnál, tehát ez már egy fontos akadályozó tényező. A kis összegű – főként a magánvállalkozókat érdekelhető hitelekkel a nagybankok – éppen a kis, alacsony összegüknél fogva – nem foglalkoznak. Ez elsősorban a takarékszövetkezetek profiljába ütközne. Ezzel szemben igen meglepőnek találom azt, hogy a választókerületemben működő takarékszövetkezet például nem foglalkozhat a reorganizációs hitelnek a kiadásával.
Mivel tudomásom szerint Békés megyében még egyetlenegy reorganizációs hitelt sem adtak ki ez idáig, számomra egyértelmű bizonyítéknak látszik arra, hogy ez az elgondolás ugyan nagyon jó szándékú, de nem működőképes a jelenlegi formájában.
Tisztelt Miniszter Urak! Hölgyeim és Uraim! Az ország szövetkezeteinek legalább az egynegyede nagy bajban van, pedig vannak olyan települések, ahol a mezőgazdaság lenne az egyetlen megélhetési lehetőség. Amennyiben tehát a reorganizációs hitel nem működik megfelelően, sem a szövetkezet nem éled fel, sem a magángazdálkodás nem tud megerősödni, s ezért bizonyos vidékeken a munkanélküliség és a szegénység konzerválására lehet számítani. (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idő múlását.)
Ezért a választ semmiképpen nem tudom elfogadni, miniszter úr. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem