PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP)
PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP) Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt kell mondanom miniszter úrnak, én is gyanítottam, vagy gyanítom most is, hogy '88-ban még nehéz lett volna privatizálni, de higgye el miniszter úr, hogy '90-től '92-ig ugyanúgy két év telt el, mint '90 és '88 között (Derültség.) , tehát nem biztos, hogy ez a válasz így, ilyen formában elfogadható. Nem értem, miért kellett több mint két évet várni, és még mindig nem léptünk egyről a kettőre.
A válasznak azt a részét el tudom fogadni, hogy nem tudtak önnek arra választ adni, hogy mikor fejeződik be ez a hosszú felszámolási eljárás. Én inkább olyan választ tudtam volna elfogadni, hogyha a miniszter úr azt mondta volna, hogy "felhívtam a figyelmet, hogy gyorsítsák meg ezt a felszámolási eljárást, igyekezzenek ezt minél hamarabb befejezni!", mert ez végül a semminél azért valamivel több lett volna. A hogy, milyen, hogyan és miképp kívánják a gyárat eladni, részenként vagy egészben – megértem és elfogadom, hogy részenként, csak attól tartok, hogy először eladjuk a jót, és azután ott marad a hagyományos konzervgyártás, és azzal meg nem fogunk tudni mit kezdeni, tovább fogja az adósságot szaporítani.
A felszámolóbiztossal kapcsolatban adott válaszára az az észrevételem, hogy talán a miniszter úrnak sem kellett volna vagy kellene ezzel egyetérteni, hogy olyan ember vezesse ezt a felszámolási eljárást, akinek vezénylete alatt – az előbb említettem – közel egymilliárd adósságot sikerült már a gyárnak összehozni ebben az évben. Ha ez így folytatódik, miután a második kérdés, hogy nem tudják, mikor fejeződik be a felszámolási eljárás, akkor ez tovább fog fokozódni, és akkor már nem 3,6 milliárd forint lesz az adósság, hanem 4, meg 4 és fél milliárd forint, és megint nem tudom, hogy azt ki fogja fizetni, illetve tudom, hogy ki fogja fizetni: az adózó állampolgár fizeti, mert valakinek az adósságot meg kell fizetni! (Nagy taps.)
A kistermelőkkel kapcsolatban sem adott a miniszter úr választ, hogy legalább az a több tízezer ember türelmesen vár már másfél éve, hogy ha egy megközelítőleg megbízható vagy elfogadható választ adott volna a miniszter úr, hogy meg fogják kapni, várjanak türelemmel – azon van a miniszter úr, vagy azon van az ÁVÜ, feltehető, hogy még lehetett volna ezekkel az emberekkel tárgyalni és továbbra is arra biztatni őket, hogy próbáljanak még egy kis türelemmel lenni.
Éppen ezért ezekre tekintettel, valamint arra való tekintettel, hogy épp a miniszter úr mondta azt, hogy még a mai nap több hasonló kérdés fog felmerülni, s van már a Parlamentnek mezőgazdasági bizottsága, és az élelmiszer-ipari feldolgozó vállalatoknál több esetben fordult már elő ilyen probléma, nagyon kérem képviselőtársaimat, hogy ne fogadják el a választ – a kormánypártiaktól azt, hogy legalább tartózkodjanak, hátha tud a bizottság olyan megoldást találni, hogy ne kerüljön ilyen sorsra több feldolgozóvállalat. Említhettem volna ugyanis a Debreceni Konzervgyárat, vagy sorolhatnám a többit, ezért kérem, hogy adjunk munkát a mezőgazdasági bizottságnak, ez a létalapja ennek az országnak, ezen kell nekünk segíteni! Köszönöm, tehát nem fogadom el a miniszter úr válaszát. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem