GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr interpellációjában a mezőgazdaság szervezeti, szerkezeti átalakulását elősegítő reorganizációs program kapcsán négy témakört érint. Ami a program állami gazdasági dolgozókra, illetve az állami gazdaságok vagyontárgyainak privatizációjára történő kiterjesztését illeti, tájékoztatom képviselő urat, hogy a Kormány elfogadta az erre vonatkozó javaslatunkat.
Eszerint már ebben az évben kiterjesztjük a programot a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatba sorolt állami vállalatok vagyontárgyainak megvásárlására, és azzal a kitétellel, hogy a reorganizációs célú támogatások csak azokra a vagyontárgyakra vehetők igénybe, amelyekre más privatizációs hiteleket és preferenciákat – például egzisztenciahitel, MRP – nem érvényesítenek természetesen.
Képviselő úr második kérdésére, mely szerint mikor kerülhet sor a szövetkezeti üzletrészeket terhelő bankhitelek reorganizációs hitellel történő átalakítására, azt válaszolom, hogy a reorganizációs célú hitelekkel a szövetkezetek a korábbi banki hiteleiket ezen az úton sem cserélhetik ki kedvezményes kamatozású kölcsönre.
(15.40)
Ne legyen félreértés köztünk, nem ez a reorganizációs hitel célja. Ami viszont a szövetkezetekből egyénileg vagy csoportosan kiváló, s az agrárgazdasági tevékenységet folytató, illetve kezdő üzletrész-tulajdonos szövetkezeti tagokat illeti, ők alanyi jogon pályázhatnak az üzletrészükkel le nem fedezett szövetkezeti vagyontárgyak megvásárlására.
Képviselő úr harmadik kérdése a kárpótlásra jogosult és a részarány-tulajdonos tagok által kivitt földterületek meliorációs költségeinek megtérítésére vonatkozik. A melioráció mint aranykoronában ki nem fejezett értéknövekedés szerepel a szövetkezetek vagyonában, s így a tagok üzletrészében is. Ebből következik, hogy a kárpótoltak a kárpótlási törvény értelmében az állami támogatással és amortizációval csökkentett meliorációs értéket meg kell térítsék a szövetkezetnek, mert ellenkező esetben csökkenne a szövetkezeti tagok üzletrésze.
A részarány-tulajdonosoknak, ha a földterületüket kiviszik a szövetkezetből, ugyancsak meg kell téríteniük a többi üzletrész-tulajdonos részére a melioráció aktuális értékét. Természetesen mint alaptevékenységet szolgáló szövetkezeti vagyontárgyra, erre is igénybe vehető a reorganizációs támogatás.
A reorganizáció jelenlegi állására vonatkozó kérdésére arról tudom tájékoztatni képviselő urat, hogy a szövetkezeti átalakulás elhúzódása, a finanszírozó pénzintézetek forrásproblémája és a fedezettségi problémák miatt az eredetileg tervezett ütemhez képest a program a vártnál lényegesen később, gyakorlatilag szeptembertől indult be. A mai napig 95 pályázatot nyújtottak be a tárcaközi bizottsághoz, ennek többszöröse van az egyes bankoknál előzetes elbíráláson. 32 pályázat elbírálásra került, 63 a jövő héten kerül döntésre a bizottság elé.
A pályázatokkal több mint félmilliárd forint hitel kerül az agrárszférába kihelyezésre, s az egyéb forrásokkal együtt több mint egymilliárd forint fejlesztést jelent ez. A pályázók átlagos hitelnagysága 15 millió forint volt, és négy–hét éves futamidő figyelembevételével 550 millió forint kamattámogatást ítélt oda a bizottság eddig.
A programmal ez ideig több mint 700 millió forint értékű szövetkezeti vagyon újrahasznosítása valósult meg közel 300 millió forint új beruházás mellett. A tevékenységek átölelik a teljes agrárszférát, melyből mintegy 25-25%-ban részesedik a növénytermesztés és az állattenyésztés, s ami külön örvendetes, hogy a piacra jutást elősegítő élelmiszer-feldolgozás teszi ki a fejlesztések közel 50%-át.
A programban ez ideig 8 pénzintézet vett részt, kiemelkedően nagy számban az Országos Kereskedelmi és Hitelbank, valamint a Mezőbank. Az eddigi tapasztalatokból, különösen az utóbbi hetekben benyújtott pályázatok számának alakulásából az a következtetés vonható le, hogy 1993-ban az átalakulásokkal párhuzamosan a program mindenképpen felgyorsul. Ennek elősegítése érdekében a kormány számos intézkedést tervez a következő esztendőben. Így az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal előrehozott tárgyalásban vagyunk egy 1993. év eleji hitelprogram beindításában, mely mintegy 100-150 millió dollár, viszonylag alacsony kamatozású hitellel segítené a reorganizációs programot.
A '93. évi költségvetésben a Kormány – mint tudott – 3 milliárd forintot terjeszt a Parlament elé reorganizációs támogatásra. Nagyon remélem, és bízom abban, hogy a Kormány által javasolt garanciaalapok is számottevő segítséget tudnak nyújtani, különösen a kezdő vállalkozóknak (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idő múlását.) a kockázat megosztásában, a hitelfelvételi problémák oldásában.
Nagyon köszönöm képviselő úrnak, hogy interpellációjával alkalmat adott az előbbi információk elmondására.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, válaszomat elfogadni szíveskedjen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem