DR. SZABÓ TAMÁS tárca nélküli miniszter:

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ TAMÁS tárca nélküli miniszter:
DR. SZABÓ TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Nyilván a Békéscsabai Konzervgyár ügye nem először fordult elő a múltkor, és nem utoljára fordul elő most a Parlament plénumán. Hiszen itt egy olyan problémáról van szó, amire ma még egy másik interpelláció kapcsán valószínűleg általánosabb válaszokat is lehet adni, a konkrét kérdésekre szeretnék felelni.
Először arra, hogy miért nem történt meg az értékesítés, amikor még nagy bevételt lehetett volna belőle szerezni. Valószínűleg 1988-ban még nagy bevételt lehetett volna szerezni, de ekkor még nem egészen volt aktuális a privatizáció.
A cég óriási veszteségei, amelyek 1990 elején már megjelentek, tulajdonképpen ezek voltak a gátjai a privatizációnak, hiszen időközben a körülötte levő piacok szűntek meg.
A felszámolási eljárás a Békés megyei bíróság határozatával, annak kihirdetésével 1992. október 8-án vette kezdetét. A Pénzintézeti Központ van kijelölve felszámolóbiztosnak, a Pénzintézeti Központ – ahol tájékozódtam erről a kérdésről – nagy erőkkel és nagy optimizmussal dolgozik ezen az ügyön, hogy nagyon gyorsan be tudja fejezni. Természetesen nem látja még – alig egy hónap elmúlta után – minden egyes lépés konkrét megoldását, de azt látja, ami az ön kérdésében is szerepel, hogy a gyár újraéledése milyen formában történik, részben vagy egészben.
(15.30)
A Pénzintézeti Központ a vevői érdeklődésekből – és ezzel a negyedik kérdésre is válaszolok – úgy ítéli meg, hogy kizárólag a gyár részenként való értékesítésére van mód. Ezek közül legelsőként a száraztésztaüzem, viszonylag gyorsan a gyümölcs- és paradicsomsűrítő üzem, és az üdítőgyártó részleg, és viszonylag nagyobb gondot okoz a hagyományos konzervsor, ami nagy valószínűséggel tovább is csak bontva lesz értékesíthető.
A Pénzintézeti Központ nem tudott konkrét választ adni a felszámolási folyamat befejezésére, de azt hiszem, hogy ilyen bonyolult esetben a pontos dátum számára nehezen is lenne megmondható, hiszen itt egy rendkívül nagy érték újraélesztéséről van szó. Arra a kérdésre, hogy a felszámolóbiztos milyen, én inkább a felszámoló szervezet, a Pénzintézeti Központ szerepét szeretném kiemelni. Kevés olyan tapasztalt cég van ezen a területen Magyarországon, mint a Pénzintézeti Központ, és végül a kistermelők érdekében, amennyiben, ne adj' Isten, az elmúlt időszakban tulajdonosokká váltak – hiszen volt itt egy MHB-konstrukció –, akkor a felszámolási folyamat ugyanúgy érinti őket, mint bármilyen tulajdonost. És amennyiben hitelezők voltak, ugyanúgy érinti őket, mint bármelyik hitelezőt. Köszönöm figyelmüket és kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem