VONA FERENC, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

VONA FERENC, DR. (MDF)
VONA FERENC, DR. (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én is Deutsch Tamás után szerettem volna szólni, mert úgy, mint az előző parlamentben, a kistelepülések érdekeinek megszállott védője, most végre úgy érzem, hogy elérkezett az az idő ezzel a céltámogatási rendszerrel, amikor a magyar falu – ahogy Maczó Ágnes elmondta – fölzárkózhat végre, az aprófalvak is, és például a Pest környéki agglomerációs települések, amelyek hatalmas lemaradásban voltak az infrastrukturális fejlettséget illetően a nagyvárosok mögött.
Ezt azért is merem mondani, mert a korábbi pártállam idején a fejlesztéseknek körülbelül 80-85%-át mindig a városok kapták és a főváros. Én úgy gondolom, hogy ha azt akarjuk, hogy valóban a magyar vidék állampolgára ne másodrendű legyen, ne annak érezze magát most már, hanem saját hazájának érezze valóban, és ne akarjon elvándorolni a kistelepülésekről, akkor úgy gondolom, hogy ezekkel a célokkal – az egészséges ivóvízzel, az egészségügyi fejlesztéssel és oktatással – mindenképpen egyet kell értenünk.
Nagyon szeretném azt – és Deutsch Tamásnak abban igaza van –, ha sokkal többet lehetne szentelni ezekre a célokra, de addig, amíg az ország költségvetése ilyen, nem gondolhatunk arra, hogy gázra, telefonra és egyebekre is jusson fejlesztés, bár megmondom őszintén, ezt nagyon szeretnénk.
Én úgy gondolom, hogy egyáltalán nem lehet lebecsülni a Kormánynak, a Belügyminisztériumnak az erőfeszítéseit, én megmondom őszintén, hogy a Pest körüli agglomerációt, kistelepüléseket járva, közmeghallgatáson, falugyűlésen, sehol nem tapasztaltam azt, hogy elmarasztalták volna ezt a címzett és céltámogatási rendszert, legfeljebb azt – nem kifogásolták, hanem – sajnálták, hogy nem fér ebbe bele több minden.
A másik, amit Deutsch Tamás figyelmébe szeretnék ajánlani, nem más, mint az, hogy tulajdonképpen a gazdálkodást is próbálja ez a címzett és céltámogatási rendszer elősegíteni. Azt, hogy végre a településeink gazdái legyenek a településnek az önkormányzatok, nem pedig a pénzköltői, mint a korábbi években voltak.
Én úgy gondolom, hogy ennek a törvény előírásai megfelelnek, és épp ezért a magam részéről csak sajnálni tudom, hogy a telefon például vagy a gáz nem fér bele, de teljes mértékben egyetértek azzal, hogy ebből a pénzből ennyit lehet megcsinálni, csak ezt okosan kell felhasználni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem