DEUTSCH TAMÁS (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

DEUTSCH TAMÁS (FIDESZ)
DEUTSCH TAMÁS (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én meg szerettem volna hallgatni Maczó képviselőtársnőm felszólalását. Annyit azért hadd mondjak el azzal kapcsolatban, amit ő elmondott, hogy én messzemenően egyetértek azokkal a szavakkal, amiket ő mond, és amit ő képviselt eddig a címzett és céltámogatási törvényekkel kapcsolatban. Egyetlenegy félmondatot hiányolok mindig ezekből a mondatokból, méghozzá azt – még egyszer mondom, határozottan megerősítve és támogatva azt az elképzelést, amit ő szokott képviselni –, hogy Magyarországnak sajnos megvan az a szerencsétlen településszerkezete, hogy ugyan 3200 település van Magyarországon, és ugyan rettentő sok kistelepülés, ahol, persze, nagyon sok polgár él, de sajnos, mégis az a helyzet, amiről nem szabad viszont elfeledkeznünk ugyanakkor, mikor a kistelepülésekről beszélünk, hogy az ország lakosságának 65%-a 176 településen él. Nem helyes tehát, amikor a kistelepülések támogatása – nem az ő szavaiban – szembefordul például a városok vagy a főváros támogatásával.
Amit azonban el szerettem volna mondani: én nagyon sajnálom, hogy egyes értékelők nem érezték ki a szavaimból azt a tárgyszerűséget, jól argumentáltságot és korrekt érvelést, amit az elmúlt hetekben megszokhattunk a Kormány igen tisztelt képviselőitől, és sajnos, csak szóvirágokat láttak abban, amit mondtam. Én abban a tévedésben voltam, hogy az általános vita arra alkalmas, hogy az ember a törvényjavaslatokkal kapcsolatban mind a politikai viszonyát, mind a nagyobb összefüggésben megfogalmazható szakmai és elvi kérdéseket próbálja tisztázni, és azt gondolom, a részletes vita az, ahol egy törvényjavaslatnak a konkrét praktikumait kell elmondani.
(11.00)
Nagyon sok praktikus dolgot próbáltam megemlíteni, s nagyon sok praktikus dolgot említhettem volna még meg. Tényleg sajnálom, hogy a konkrétságnak azon a szintjén nem tudtam mozogni, amit például Fekete képviselőtársam megtett a vezérszónoklatában, és ezzel közel sem őt szeretném bántani vagy rossz helyzetbe hozni, amikor azt mondta, hogy a '92. évhez képest, amikor 26 milliárd forintot fordított a költségvetés a címzett és céltámogatások összegére, '93-ban ez 33 milliárd lesz, tehát 7 milliárddal nő, ami közel 40%-os növekedés. Ez valóban nagyon konkrét adat, s valóban nagyon tetszetősnek tűnik. Ennek pusztán csak egyetlenegy szépséghibája van, hogy ezzel a konkrétsággal egy apró tényre nem tekint, azt nem veszi figyelembe, hogy a 26 milliárdról 33 milliárdra növelő 7 milliárd az a 26 milliárdnak nem 40%-a, pusztán csak 28%.
A konkrétságnak ezen a szintjén én valóban nem mozogtam, de nagyon sok ilyen konkrét dolgot tudtam volna elmondani, és szándékunkban is áll természetesen ezt mind elmondani majd a részletes vitában. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem