BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak arra szeretném a figyelmet felhívni, hogy praktikus elemeket tartalmazó törvényjavaslat fekszik a tisztelt Ház előtt. Mégpedig egy olyan törvényjavaslat, amelyik valóban kereteket kíván szabni, hosszabb távú előrelátást igénylő kereteket, vagy azt biztosító kereteket, meghatározott célra.
Én nagyon kérem, hogy elsősorban ne az legyen a fő mondanivaló a törvényjavaslattal kapcsolatos hozzászólásokban, amelyik minden más önkormányzati kérdéskör előtt elmondható, miszerint a Kormány némi ellenszenvvel viseltetik az önkormányzatok iránt, mert úgy vélem, akinek elemi tárgyilagos látásmódigénye van, az ismerheti azokat a számadatokat, amikkel a Kormány a közepes, a kisvárosok és a községek irányában az elmúlt két esztendőben javaslatokat tett a feltételek megteremtésére, aminek következtében mind az önkormányzati érdekszövetségekkel, mind közvetlenül polgármesterekkel és testületekkel megfelelő viszonyt alakított ki, és többek egyértelmű állítása szerint az elmúlt két esztendőben főleg a falvak többet fejlődtek, mint a megelőző tizenötben, és több lehetőséget kaptak. Nagyon kérem tehát, hogy ezt az elemet nem szükséges minden alkalommal hangsúlyozni, annál is inkább, mert eltereli a figyelmet, hogy a címzett és céltámogatásokról szóló törvényjavaslatról van szó.
A másik, amire szeretnék utalni: a koncepció igénylése állandóan. Úgy hiszem, hogy több érvelés kellene ehelyett, vagy legalábbis színesebb. Ez a törvényjavaslat ugyanis nem tesz mást, mint egyszer az önkormányzatok számára lehetővé teszi, hogy olyan, általuk felismert vállalkozásokhoz kérjenek támogatást, amelyek nagyobbak és a címzett támogatások körébe tartoznak. Másodszor lehetővé teszi, hogy a tisztelt Parlament által meghatározott körbe, ha indokoltnak tartják, helyi ismeretek birtokában egyenként jelentkező helyi felismerések alapján céltámogatási igényeket nyújtsanak be. Ami benne koncepciónak nevezhető, az az, hogy meghatározott önkormányzatok – amelyeknek a helyzete hátrányos – bizonyos előnyöket kapnak a saját fedezet kiegészítése érdekében. Általában úgy hiszem, egy koncepció körüli vita elvinné a lényeget – még egyszer hangsúlyozom – a rendkívül praktikus és praktikai elemeket tartalmazó törvényjavaslat lényegéről. Nekem egyébként nincs kifogásom az általános szóvirágok ellen, de szükségesnek tartottam erre a figyelmet felhívni.
És még egyre. Szeretném a tisztelt Házat, a tisztelt képviselő hölgyeket és urakat bizonyos önmérsékletre inteni. Sehova nem jutunk el, ha mindenkinek van javaslata a célok bővítésére. A célok bővítése… Még nagyon sok minden, nagyon sok fontos kérdés van, amit meg kell oldani, akár közösségi feladatként is, de ha parttalanul növeljük a célokat, akkor azokra a feladatokra nem jut megfelelő irányzat, amelyek vízben, tornateremben, egészségügyi kérdésekben e törvényjavaslat mellékletében megfogalmazódtak. Ezek a bővítések és nyilván bizonyos ad hoc helyi igényeken is alapuló javaslatok úgy érzem, olyan vitákat eredményeznek a későbbiek során, amikkel azért nem lehet megfelelő döntésre jutni, mert önmagában nyilván minden szándék helyes és indokolt, csak épp a keretek szétdúlása lehetetlenné teszi az országosan felismert céloknak azt a célszerű koncentrálását, ami nagyon sok helyen jellemző és fontos igény, például az egészséges ivóvíz, amire egyébként is törvényes kötelezettséget vállalt a Kormány, s ezen keresztül a Parlament.
(10.50)
Ha ebből átcsoportosít, talán mégsem olyan elsőrendű célokra, akkor nem helyesen ismeri fel, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a törekvésben. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem