JÓZSA FÁBIÁN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

JÓZSA FÁBIÁN, DR. (MDF)
JÓZSA FÁBIÁN, DR. (MDF) Köszönöm a szót Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Én valójában Wekler Ferenc felszólalása után kértem lehetőséget a megszólalásra, azonban nem tudtam, hogy van-e még hozzászóló, és ezért nem jelentkeztem be két percre, mert abban az esetben, hogyha nem lett volna, akkor hoszszabban beszéltem volna. Néhány apró dologra térnék csak ki ebben a rövid reflexióban.
Wekler Ferenc, bár kétségtelen, békülékeny hangot ütött meg, és azt mondta, hogy bizonyos korrekciókkal a Szabad Demokraták Szövetsége hajlandó megszavazni a törvényjavaslatot, mégis azt mondta ezt megelőzően, hogy nincs realitása a helyi adóztatásnak Magyarországon, illetőleg hogy öngyilkosság az önkormányzatok számára az, hogyha élnek a helyi adóztatás lehetőségével.
Tisztelt Országgyűlés! Én azt gondolom, hogy ebben a kérdésben nem az Országgyűlés alkalmas vagy kompetens arra, hogy a végső szót kimondja, hanem maga a helyi önkormányzat, amely számára az adóztatás lehetőségét megteremtjük. Itt egy olyan törvényről van szó, egy olyan kerettörvényről, amelynek a bevezetése önmagában egyetlenegy fillér adókieséssel nem jár, ha a helyi önkormányzat kap lehetőséget arra, hogy adót kivessen.
Nem esett szó sem Remport Katalin, sem Wekler Ferenc felszólalásában igazából a helyi adóztatásnak a filozófiájáról. Megítélésem szerint arról, hogy a helyi önkormányzat és a település lakossága egy kölcsönös függő viszonyban van egymással: egyik oldalról a helyi önkormányzat keresi azokat a közcélokat, amelyek érdekében mozgósítani tudja a helyi társadalmat, amelyek érdekében a helyi lakosság, a település lakossága bizonyos áldozatok vállalására is képes, másik oldalról a lakosság pedig tisztában van azzal, hogy ő a befizetett adója fejében meghatározott mértékű és meghatározott körű közszolgáltatásokra válik jogosulttá.
Én azt gondolom, hogy ez a lényeg a helyi adóztatás egész problematikájának a megközelítésében, és mint mondottam, ezt mindig az adott településen lehet eldönteni, kizárólag ott helyben lehet eldönteni.
Tisztelt Országgyűlés! Én nem gondolom azt – ellentétben Wekler Ferenccel –, hogy a helyi adóztatáson keresztül politikai konfliktustelepítés történne a településekre, az országos politikai konfliktusoknak az áttétele történne a falvakban vagy a városokban.
Engedjék meg, hogy néhány dologra felhívjam a figyelmet.
Én azt gondolom, hogy politikai konfliktusok természetesen vannak az önkormányzatokban kormányzati szándék nélkül is, helyi adóztatás nélkül is. Például utalnék Koppány Zoltán VIII. kerületi szabaddemokrata polgármesternek a közelmúltban történt lemondására, utalnék a Pesti Hírlap mai számában és ugyancsak az Esti Hírlap mai számában megjelent, A bankcsőd és a mozgóbérek című cikkre, amely a Szabad Demokraták Szövetsége, illetőleg a FIDESZ által vezetett XI. kerületi önkormányzat politikai konfliktusait elemzi.
Tisztelt Országház! Én azt gondolom tehát, hogy ilyen politikai konfliktusok vannak Kormány nélkül is, helyi adó nélkül is, helyben.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem