KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:
KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója: A környezetvédelmi bizottság is megtárgyalta a fogyasztási adóról szóló törvényjavaslatot, és ebben az esetben még rosszabb a helyzet, mint az általános forgalmi adónál, ugyanis a 25 %-ot nem kapta meg. 3 igennel, 6 nemmel és 3 tartózkodással a bizottság általános vitára nem tartotta alkalmasnak.
Ennek több oka volt. Ezek közül csak néhányat hadd említsek.
A korábban meglévő környezetvédelmi jellegű úgynevezett kedvezményeket – amely adott esetben az ólommentes benzinnél, a katalizátoros autónál volt – a minisztérium valahogy elfelejtette, illetve nagymértékben nem változtatta meg. Tavaly szintén – ugyanúgy, mint az általános forgalmi adónál – egy csomó ígéret elhangzott, hogy a fogyasztási adó megállapításánál figyelembe fogják venni a különböző környezetvédelmi jellegű érdekeket. Ezeknek a környezetvédelmi jellegű ígéreteknek a figyelembevétele változatlanul az idén sem történt meg.
Elhangzott a bizottsági ülésen, hogy a Kormány még annyira sem akar foglalkozni a környezetvédelemmel, mint korábban ezzel foglalkozott. Ezzel azt hiszem, a bizottságban valamennyien egyetértettünk.
Engedjék meg képviselőtársaim, hogy idézzem a Pénzügyminisztérium ott jelenlevő egyik képviselőjének a fogyasztási adóval kapcsolatos válaszát. "Azért ne felejtsük el, hogy ezek a katalizátoros autók jó drága autók. Több millió forintos értékűek, tehát aki ilyen autót tud venni, egyáltalán ne fizessen, aki valamilyen szocialista katalizátoros autót vagy Trabantot, az fizessen." Azt hiszem, hogy ha végiggondolják képviselőtársaim, rájönnek ebből arra, hogy az illetőnek halvány fogalma sem volt arról, mi a fogyasztási adóban a környezetvédelmi érdek.
Köszönöm szépen, és még egyszer: a bizottság nem találta általános vitára alkalmasnak. ( Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem