TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)
TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nem csodálom, hogy elnök úr miniszterelnök urat mondott, mert annyiszor hangsúlyozta Soós Károly Attila, hogy már a könyökünkön jött ki. (Zaj.)
Tisztelt Ház! A Ferihegyi repülőtér zajvédelmi programja ügyében kénytelen vagyok kérdést intézni a miniszter úrhoz, mivel a program nem megfelelő ütemben halad. Mint ismeretes, a ferihegyi zajvédelmi program prognosztizált költsége 1988-ban 2,3 milliárd forint volt. 1988–90-ben ennek megfelelően 600 millió forintot fordított a Kormány a zajvédelemre. 1991-ben a zajvédelmi beruházások leálltak, majd a tarthatatlan helyzet miatt az ez évi költségvetés 70 millió forintot különített el erre a célra azzal az ígérettel, hogy ehhez a pénzhez az LRI évente még ugyanennyivel hozzájárul. Ezzel az ütemezéssel 1999-re a zajvédelmi program befejezhető lenne.
Sajnos azonban – megítélésem szerint – a programnak nincs gazdája, és a végrehajtás kapcsán gondjai még csak fokozódnak. Tételesen: az LRI ebben az évben pénzzel nem járult hozzá a zajvédelemhez. A 70 millió forint sem lett korrekt módon felhasználva, ezen összegből október 12-ig közel 37 millió forint kifizetés történt, és ennek közel a felét az izraeli tranzitszállítások kapcsán adódott fokozott biztonsági intézkedésekre fordították.
(14.20)
A cserelakások üresen állnak, és ezek átadását fontolgatja az LRI a főváros felé. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a szakemberek által kidolgozott zajvédelmi program tovább folytatódjék. Ha a repülőtér környéki zajterhelés lényegesen változhatott, akkor erről szülessék korrekt mérés, és a mérési eredmények függvényében újabb zajtérkép. Felelőtlenségnek és nyugtalanítónak tartom a zajvédelemre elkülönített pénz más célra fordítását. Megengedhetetlennek, hogy ebből az összegből finanszírozzuk újra és újra a zajvédelmi monitorrendszert. Ami valójában alapvetően szükséges, de egy feneketlen bendő. A lakások, amelyek a belső övezetben lévő épületek kiváltására készültek, legyenek azoké, akik a zajövezetben élnek. Odaítélésükről az igénylők közül választott társadalmi kollégium döntsön.
Tisztelt Miniszter Úr!
A Ferihegyi repülőtér környéki zajban 60 ezer ember él. Részben a belső és középső zónákban eddig megvalósított passzív akusztikai védelem valójában sokat segített és védi a lakókat. Ugyanakkor még ma is több száz fő él a zaj miatt létbizonytalanságban, építési tilalommal sújtott lakásban. E bizonytalanságok mielőbbi feloldása a minisztérium alapvető feladata kell, hogy legyen.
Kérem tisztelt miniszter urat, nyugtassa meg, ha megnyugtatható, a zajjal sújtott lakosságot, hogy a lakások csak a zajvédelmi program keretében lesznek felhasználva és a költségvetésben jövőre is biztosított 80 millió forintot valójában csak a szűk zajvédelmi programra fordítják.
Kérdezem: hogy áll az ez évre a költségvetés által biztosított 70 millió forint felhasználása? Ki a zajvédelmi program végrehajtásának egyszemélyi felelőse? A jövő évben az LRI milyen összeggel szándékozik a zajvédelmi program megvalósítását szolgálni?
Köszönettel és érdeklődve várom miniszter úr válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem