SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam!
Hazánk egyik legfrekventáltabb, legjelentősebb idegenforgalmi kapuja Ferihegy, évente több millió utast fogad, illetve indít, s igen örömteli a növekvő áruforgalom is.
Az örömbe sajnos üröm is merül. Üröm a zajhatás, amely az elmúlt időszak több irányú intézkedése következtében – ha csak kismértékben is, de már – jelentősen csökkent. Az alacsonyabb zajhatású, korszerű repülőgépek elterjedése, a légifolyosók változtatása, a monitorrendszer által megvalósítható szigorúbb ellenőrzés és a hozzá kapcsolódó büntetések, továbbá az akusztikai védekezés fokozottabb kiépítése nagy segítség, de tudom, közel sem elégséges.
Az eredetileg kétmilliárd forintra prognosztizált programból 1991-ig 670 millió forint került felhasználásra, és 1992-re is – figyelemmel az ország gazdasági helyzetére – mindössze 70 millió forintot irányozhattunk elő. Ez az összeg felhasználásra is kerül. Igaz, hogy ebből kellett finanszíroznunk az időközben szükségessé vált rendkívüli biztonsági intézkedések kiadásait, de sajnálatos, hogy ugyanilyen mértékben kellett az LRI-nek fedeznie azokat a költségeket, amelyek a cserelakásigények visszamondása miatt az üres lakások állagmegóvására merültek fel.
Tisztelt Ház! Tudom, hogy az eddigi intézkedések még nem elégségesek és azt is, hogy a következő év pénzügyi lehetőségei is elmaradnak a szükségestől. De a költségvetésből tervezett 80 millió forint 1993. évre, kiegészítve az igénybe nem vett cserelakások értékesítéséből tervezett 130 millió forinttal, már egy komolyabb előrelépést jelenthet a védekezési munkákban.
Végül a két másik kérdésre röviden:
Először is az LRI költségvetési üzem, intézmény, s gazdálkodása ennek megfelelően a költségvetés lehetőségeivel meghatározott.
Másodszor: tulajdonképpen arra, hogy ki az egyszemélyi felelős. Természetesen a mindenkori közlekedési miniszter, aki a költségvetés által adott mozgástérben szervezi és majd a végrehajtást ellenőrzi megbízottja útján. Remélem, hogy a pénzügyi lehetőségek bővülésével mind erőteljesebben éreztetni fogja a hatását a térségben, a környezetben, javára az ott élő lakosoknak.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem