NAGY ANDRÁS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

NAGY ANDRÁS (SZDSZ)
NAGY ANDRÁS (SZDSZ) Azzal kezdeném, hogy én valóban mondtam azt a bizottsági ülésen, amit ön a legvégén felolvasott, ez természetes dolog. Az egy kis apróság, hogy egy zárt ülés anyagából olvasott fel államtitkár úr szó szerint, de hát Istenem, előfordul ilyen, legfeljebb egyik oldalon lehet, másik oldalon nem.
2. Amit én mondtam, azt a tender értékelésére mondtam, a tenderelbíráló bizottság működésére mondtam, ezt ma is tartom, nagyon korrekt volt. De itt nem erről szól sem a kérdés, sem pedig a helyzet. Arról szól a kérdés, hogy volt egy tender, amely egyik nap bezárul eredmény nélkül – ön államtitkár úr személyesen olvasta fel ezt a végzést –, majd pedig alig néhány napon belül kisül, hogy mégiscsak van valaki, aki ezt a megrendelést elviszi.
Engedtessék meg, hogy felidézzem az események pontos sorrendjét, mert rendkívül fontos a megítélés szempontjából.
A tender benyújtási határideje '92. július 23. volt. Eddig 12 pályázó nyújtotta be a pályázatát. Július 30-án a pályázatokat felbontották, és elkezdődött azok értékelése. Még egyszer hangsúlyozom, meg vagyok győződve, hogy az elbírálás menete a tendert bíráló bizottság részéről rendkívül korrekt volt, és ezt el is mondtam.
3. '92 szeptemberében érkezett új pályázat, legalábbis a tendert elbíráló bizottság illetékes tagjai információi szerint igen. Érkezett új pályázat azon cégek részéről, amelyek a későbbiekben – lehet, hogy kormányáttétellel –, de nyertesnek bizonyultak, amit a tendert elbíráló bizottság, hivatkozva a tenderkiírás 18. §-ára elutasított teljesen jogszerűen, mert határidő után érkezett.
November 20-ára a bírálóbizottság javaslatát elkészítette, amelyben megnevezte az általa nyertesnek javasolt céget, amit ön államtitkár úr egyetértőleg és jóváhagyólag aláírt.
(15.30)
Ennek nyomán ilyen módon az első helyezett cégtől hivatalosan megkérték annak engedélyét, hogy adatait mint nyertest, hozhassák nyilvánosságra, és ezt az illető cég meg is adta. November 25-ére, a hivatalos eredményhirdetésre a pályázó cégek a világ minden tájáról összegyűltek. Ekkor jelenti be államtitkár úr, hogy a tendernek nincs nyertese. Milyen körülmények között?
A bírálóbizottság előadója mintegy háromórás előadásra készült, amiben részletesen meg kívánta indokolni a bírálóbizottság döntését, így a 10 órára hirdetett kezdés után délután 1 órára volt egy úgynevezett díszebéd vagy munkaebéd meghirdetve. Az eredményhirdetés fél 11-kor kezdődött objektív okok miatt, s igencsak kurtára sikeredett, mivel államtitkár úr mindössze az előre megírt néhány sort olvasta fel, mely szerint nincs nyertes. Az eredményhirdetésen részt vevő több cégképviselő egybehangzó véleménye szerint az államtitkár úr által meghirdetett eredmény a pályázóknál jobban csak a bírálóbizottságot lepte meg, akiknek semmiféle tudomásuk nem volt arról, hogy közben változott a helyzet. Ők arra készültek, hogy van egy nyertes, akit erről tájékoztattak is. Néhány nap múlva történik a bejelentés. (Az elnök jelzi az idő múlását pohara kocogtatásával.)
Elnök úr, én a kérdés felolvasásával jóval hamarabb végeztem, mint a rendelkezésre álló idő, államtitkár úr pedig túllépte az időt, de ígérem, hogy két percen belül befejezem.
Néhány szót kell arról is ejteni, hogy mennyire kedvező ez az ajánlat hazánknak. A tenderkiírás 9. pontja szerint 900 millió forint a limitált felső ár, ennél többe nem kerülhet. Mennyibe kerül ezzel szemben az amerikai – úgymond – kormányajánlat? A tender kiírása 900 millió forint, 10,8 millió dollár, a mostani kormányajánlat 13 millió dollár. Uraim, itt már több mint 2 millió dollárral többe kerül. Ugyanakkor ez a bizonyos kormánygarancia a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy az amerikai kormány kivitelezési garanciát vállal. Ez egyszerű bankgarancia, ami a magyar államnak 3%-ába került. Magyarán, körülbelül plusz 30 millió forintba. Ennyit a kedvezőségről.
S végzésként. Én is nagyon örülnék, ha elnök úr zárt ülést rendelne el adott esetben, mert a birtokomban van egy dokumentum, amely sajnos szigorúan bizalmas, ezért én nem idézhetek belőle államtitkár úrral ellentétben. Ez zárt anyag, de egyértelműen leírja… (Zaj.) – Uraim, egy kis türelmet –, egyértelműen leírja és bizonyítja, hogy a tárgyalások ebben az ügyben '91-ben többszörös oda-vissza utazás keretében – Magyarországról Amerikába és Amerikából Magyarországra szakemberek, katonák utaztak és tárgyaltak – folyamatosan ment. Tehát a tenderkiírás ilyen körülmények között – mondjam azt? – szinte felesleges volt, mert eleve el volt döntve.
Nem fogadom el a választ. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem