MÉSZÁROS PÉTER, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

MÉSZÁROS PÉTER, DR. (MDF)
MÉSZÁROS PÉTER, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Urak! Még ma is kevesen tudják, hogy a déli budapesti Duna-szakaszon van egy sziget, pontosabban félsziget, a Háros-sziget, ahol több mint 50 hektáros, több évtized óta napjainkig háborítatlan őstermészet található, páratlan növényritkaságokkal, állatvilággal. E háborítatlanság mindenekelőtt a honvédségnek köszönhető, amely a félsziget bejáratánál bázist üzemeltet.
A sziget védetté nyilvánítását már 1990 nyarán javasoltam, miként már a hetvenes évek vége óta voltak erre irányuló kísérletek a fővárosnál. A folyamat előbb a honvédség ellenállásán akadt meg, később Für Lajos miniszter úr lemondott a zöldövezetről, a zöld területről és hozzájárult a védettséghez. Időközben egy '91-es kormányrendelet az erdőrezervátum programba sorolta a szigetet, és a természetvédelmi szervek véleménye is az volt, az ma is, hogy kiemelt természeti értéket képviselő területről van szó, így védetté nyilvánítása rendkívül fontos lenne.
Az elmúlt időszakban különböző úgynevezett hasznosítási kísérletek, elképzelések láttak és nem láttak napvilágot, így parkosítás, kikötő, szabadidőközpont, egyebek. Nos, aki látta a szigetet, mind azt vallja, hogy szigorúan védett, zárt területként kell megtartani, egy példátlan unikumként, a természet emlékműveként egy világváros területén, csupán kutatómunkát lehetővé téve.
Sajnos a mai napig is húzódik a védetté nyilvánítás folyamata. Ennek vákuumát sokan igyekeznek kihasználni. A Kis-Duna-ágban legutóbb kotrást folytattak, és "minél rosszabb, annál jobb" alapon a szenynyezett iszapot, sódert a szigetre terítették, ezzel két legyet ütve egy csapásra: horgászparadicsomot teremtve a Kis-Duna-ágban és a szigetet megpróbálva elpusztítani, megakadályozni védetté nyilvánítását, ezzel ismét reményt adva korábbi terveiknek, elképzeléseiknek. A hivatalos szervek tehetetlensége is sajnos ezt a tendenciát erősítette az elmúlt időszakban.
Kérdezem ezért a miniszter uraktól, hogy milyen intézkedéseket tudnak tenni e felbecsülhetetlen természeti érték megmentése, a védetté nyilvánítás lefolytatása, a pusztítás megállítása és a felelősök megbüntetése érdekében? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem