KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója:
KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A környezetvédelmi bizottságnak a nevében az egyes elkülönített állami pénzalapokról szóló állásfoglalását szeretném ismertetni.
Két probléma vetődött föl ezzel kapcsolatosan.
Az első az, hogy ebben a törvényjavaslatban hét alap szerepel, és ennek a hét alapnak tulajdonképpen formájában semmi köze nincs egymáshoz, csak a hatályba léptető rendelkezés mindössze.
Ezek közül három, ami a bizottságot érintette: a területfejlesztési alap, a központi környezetvédelmi alap, illetve a vízügyi alap. Ebben, elsősorban a két közvetlenül érintett alapban: a központi környezetvédelmi alapban és a vízügyi alapban is igen komoly ellentmondásokat fedeztünk föl. Míg a környezetvédelmi alap a bizottság véleménye szerint túlszabályozott, a vízügyi alap ezzel szemben, tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy szabályozatlan. Az ellenőrzési rendszere is egészen különböző ennek a két alapnak.
Hiányoltuk továbbá a bizottságban azt, hogy a vízügyi alapnak a forrásai között szereplő vízkészletjárulék tulajdonképpen egy környezethasználati díjnak is tekinthető, és mint ilyen, legalább egy részét a környezetvédelmi alapba kellene juttatni.
Fölmerült ezzel kapcsolatosan a környezetvédelem és a vízügy szétválasztásának már évek óta húzódó problémája, ezzel a környezethasználati díjjal, illetve a környezetvédelmi alappal kapcsolatosan.
Hiányolta a bizottság azt is, hogy különböző módokon hivatkozik a törvény, vagy a törvénynek az alapokra vonatkozó, erre a két alapra vonatkozó része a végrehajtási rendeletekre, és ezeket a végrehajtási rendeleteket nem kapta meg a bizottság.
Továbbá hiányoltuk azt, hogy nem szerepel a környezetvédelmi alapban a privatizációs bevételekből a környezetvédelmi alapba juttatandó rész is.
Mindezek mellett, és mindezen hiányosságok ellenére is a bizottság többségi szavazással általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem