HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon sokszor vitatkoztunk Salamon Lászlóval a bizottság ülésén vagy annak szünetében arról, hogy mi okozza a Parlament működésének zavarait. Ezekben a vitákban nagyon sok kérdésben egyetértettünk, ezért töltött el mélységes megdöbbenéssel az az iménti ötperces hozzászólás, amelyben Salamon László azt a hamis látszatot akarta kelteni, hogy a Parlament működőképességének zavara az ellenzék kivonulásának következménye.
Azt hiszem, ez a mostani napirend előtti vita nem alkalmas arra, hogy mindezt a problémát részletesen megvitassuk, ezért csak szeretném felhívni Salamon László figyelmét arra, hogy hány, de hány olyan eset volt, amikor a bizottság napirendjének hibás, rossz megállapítása miatt a bizottság nem tudott ülésezni, és ezért azok az ellenzéki képviselők, akik nagy számban jelen voltak, hiába jelentek meg, mert az elnök úr nem tekintette át kellőképpen, hogy mennyire előkészítettek az egyes napirendek témái. Hányszor fordult elő – legutóbb ma délelőtt a környezetvédelmi bizottság ülésén –, hogy azért maradt el, mert a kormánypárti képviselők nem jelentek meg. Ugyanez volt a költségvetési bizottság ülésén is, amikor a költségvetés tárgyalását megkezdte volna, a kormánypárti képviselők nem voltak kellő számban Magyarországon, és ezért a bizottság három ülésnapot nem tartott meg. Ugyanez történt a kulturális bizottság ülésén pénteken, ahol a 15 kormánypárti képviselő közül 3 jelent meg a bizottság ülésén, az elnök és két tag.
Tehát ha itt a hiányzásokkal probléma van, ez semmi esetre sem ellenzéki probléma.
Ami pedig a kivonulás ügyét illeti, azt hiszem, ezt a vitát sem itt és most kell lefolytatni. A parlamenti demokráciákban elfogadott módszer, igaz általában a kormánypártok szoktak ezzel élni, amikor nincs meg a megfelelő többségük, hogyha olyan döntésre kényszerítik a bizottságok tagjait, amely elfogadhatatlan a számukra, a rendelkezésükre álló eszközökkel tiltakoznak ez ellen. A közvélemény tájékoztatására szeretném elmondani, hogy azon a napon, amikor az alkotmányügyi bizottság ülése félbeszakadt, a 15 kormánypárti képviselőből is csak 9 volt jelen az ülésen. Az utolsó pillanatban még ketten megjelentek, akik odáig nem voltak jelen az ülésen, csak erre a szavazásra jöttek be a terembe. Tehát nincs oka Salamon Lászlónak azt a látszatot kelteni, hogy itt az ellenzék akadályozná a Parlament munkáját.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem