MARX GYULA, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

MARX GYULA, DR. (MDF)
MARX GYULA, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Valójában érthető ez a jelenlegi szituáció. Érthető, hogy az idő szorításában a bizottságoknak ülésezniük kell, és bizonyos vonatkozásban érthető az is, hogy az ország és a népünk szempontjából egy ilyen fontos kérdés, mint a magzati élet védelme, a költségvetési vitába beleszorulva egy kicsit nem kapja meg a fontosságának, rangjának megfelelő figyelmet.
Valójában az általános vitára készültem először a felszólalásommal, akkor is az volt a helyzet, hogy a legfontosabb mondanivaló, amely a hallgatóknak és a nézőknek megvilágítaná azt, hogy valójában milyen nagy horderejű kérdésről van itt tulajdonképpen szó, azok a mondanivalók zömükben az éjszakai órákba szorultak bele, és nagy valószínűséggel nem kapták meg a szükséges figyelmet.
Én az idő szorításában akkor is úgy éreztem, hogy amit elmondanék, olyan nagyívű szónokok és nagy ívű beszédek után, mint amelyet itt egyrészt a délelőtti plenáris ülés során Mécs Imrétől vagy Szentágothai Jánostól hallottunk, az éjszakai ülés során pedig Fodor András Attila, Fekete Gyula, Grezsa Ferenc szájából hallottunk, talán nem fontos, hogy én még további indoklással kísérletezzek. Ezért úgy ítéltem akkor, hogy elég, ha a részletes vitában összefoglalom azokat a gondolatokat, és megkérem képviselőtársaimat, hogy támogassák azokat a módosító javaslatokat, amelyek igazán a Ház minden pártjából, minden oldaláról érkeztek hozzánk, és amelyeket én magam az élet és a magzati élet érdekében támogatásra méltónak tartok, azokat röviden néhány pontban össze tudom foglalni, és ez alapjában véve elégséges ahhoz, hogy magam is megnyilatkozzam ebben a rendkívül fontos kérdésben.
Mindenesetre nagyon fontosnak érzem azokat a javaslatokat, amelyek magának a törvénynek az elnevezésével foglalkoznak, mert úgy hiszem, hogy ezzel egy olyan kis lépést tettünk meg jó irányba, amelyre már nagyon nagy szükségük van az egész kérdéskörrel foglalkozó szakembereknek és magának az egész oszágnak. Kimondja a törvény végre, hogy a magzati élet védelemre szorul, védelmet érdemel, és egyszerűen nem a művi terhességmegszakítások szabályozásával foglalkozik. Ezzel egy kicsit a gondolkodásunk megváltoztatása irányába hat, illetve olyan légkör megteremtésére alkalmas talán, ahol az áldozatos társadalmi munkások a szakemberekkel összefogva, egészségügyiekkel, jogászokkal és minden olyan elkötelezett emberrel, aki ezt a kérdést szívén viseli, megindíthat egy olyan, a közvélekedést átformáló tevékenységet és munkát, melyre valójában szükség van ahhoz, hogy a magzati élet védelme valóban megvalósulhasson itt a mi társadalmunkban, a mi országunkban.
Tehát támogatom mindazokat, és kérem képviselőtársaimat, hogy fontolják meg és támogassák mindazokat a javaslatokat, amelyek ezt a kérdést centrumba helyezik, lehetőségeket teremtenek ahhoz, hogy az ilyen irányú oktatás, nevelés az iskolától kezdve akár a népfőiskolákon át az egész társadalomra valamiképpen hasson, és az emberek szemléletét minél előbb sikerüljön megváltoztatni.
Támogatom azokat a javaslatokat is, amelyek elő kívánják segíteni a teljes lelkiismereti szabadság érvényesülését ebben a súlyos kérdésben. Itt egy-két mondattal szeretnék rámutatni arra, hogy társadalmunk mennyire megosztott ezekben a kérdésekben. Ezt az is mutatja, hogy egyetlen pártfrakció sem adott tanácsot, vagy foglalt állást abban, hogyan is kell a kérdésben szavazni, hanem a képviselők egyéni lelkiismeretére bízza a döntést. Ugyanis arról van szó, hogy a Parlamentben hűen tükröződik, és minden pártban hűen tükröződik társadalmunknak az a megosztottsága, amely a szélsőséges, a teljes szigorú tiltástól egészen a teljes, szabad döntésig jogosnak, igazságosnak és elismerhetőnek gondolja ezt a egész kérdést.
Fontos az, hogy azokat a javaslatokat támogassuk, amelyek a lelkiismereti szabadság érvényesülését lehetővé teszik minden érintett fél számára, a tanácsadók számára éppúgy, mint az érintett szülők számára és az egészségügyi dolgozók minden rétegére vonatkozóan.
A felszólalásom lényege tulajdonképpen ezzel elhangzott. A magzati élet védelme természetesen elsősorban primeren és szükségszerűen kell, hogy a szülők joga legyen, azokat a módosító indítványokat is, illetve a törvénynek azt a szövegét is, amely ilyen irányba próbálja terelni az emberek gondolkodását, azoknak a támogatását is kérem képviselőtársaimtól. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem