HALDA ALÍZ (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HALDA ALÍZ (SZDSZ)
HALDA ALÍZ (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden fogok szólni, ezzel remélve elnyerni az önök figyelmét és jóindulatát.
Egyetlen kérdéshez szeretnék hozzászólni, a 7628-as módosító indítványhoz, ami a törvényjavaslat címéről szól. Nagyon örülök, hogy dr. Fekete Gyula képviselő is azon az állásponton van, hogy ez a cím nem minősíti ezt a törvényt, nem arról szól, amiről a törvény. Én ezért javasolnám azt, hogy akár az egyik, akár a másik változat, akár a terhességmegszakításról szóljon a törvény, akár a magzati élet védelméről és a megszakításról, ahogy ezt a szocialisták javasolták, mert itt egyszerűen az Országgyűlésnek a szavahihetőségéről van szó. Tehát, hogy ne állítsunk valamit, amit nem úgy gondolunk.
Engem ez a megfogalmazás arra emlékeztet, amikor hajdanán az áremeléseket árrendezésnek hívták, vagy mint hogyha – mondjuk – olyan lenne ez, mintha Kupa pénzügyminiszter úr azzal lepne meg minket, hogy az adótörvényeket legközelebb társadalmi hozzájárulás címén terjesztené elénk, abban a reményben, hogy az szebben hangzik, vagy valahogyan nemesebb.
Most kétségkívül ez a cím, amelyet ez a törvényjavaslat visel, nemesebb, csakhogy a törvény nem erről szól. Minket az Alkotmánybíróság a terhességmegszakításról szóló törvény meghozatalára késztet. A lakosság, a sajtó, mindenki ezt így emlegeti. Tehát én azt gondolom, hogy egyszerűen a jobbik esetben hipokritának, képmutatónak, rosszabbik esetben pedig cinikusnak tartanának minket, ha mi azt mondanánk, hogy ez a törvény, amit mi meghozunk, és ami a terhességmegszakítás szabályozásáról szól, az maga a gyermekvédelem vagy a magzatvédelem. Ne hozzuk magunkat ilyen helyzetbe! Ezt szeretném én kérni.
Nem akartam én senkivel vitatkozni, de engedjenek meg még egy megjegyzést, amelyre dr. Inotay Ferenc hozzászólása késztetett.
Itt a módosító javaslatok egy része arra kéri a képviselőket, hogy a nők jogait vegyék jobban tekintetbe. Meghallgatván ezt a hozzászólást, én azt szeretném mondani, hogy kérem szépen, vegyék ezt komolyan, mert ez igazán nagyon szükséges.
A képviselő úr az érvei kifejtésében olyanokat mondott, hogy a terhességmegszakításra a nőt az készteti, hogy az alakját félti – mondta az elsők között. Utána persze mondta: a gazdasági helyzet is. Aztán hivatkozott arra az esetre, amikor a férfi be van palizva, mert a nő csak megjátssza azt, hogy akar gyereket. Aztán mondta azt, hogy vannak olyan esetek, amikor a férfi tudja, hogy a felesége gyereke nem lehet az övé.
(19.00)
Az élet nagyon gazdag, és ezek az esetek biztos, hogy mind előfordulnak. Én a magam részéről borzasztóan sajnálom, ha ilyen tapasztalatai voltak a képviselő úrnak, de azt hiszem, hogy ennél a keserves és gyötrelmes kérdésnél, amelyet mi most tárgyalunk, ilyen szempontokból megítélni a nők helyzetét nem igazságos.
Aki valamelyest empátiával hallgat embertársaira vagy a nőkre, amikor ilyen helyzetbe kerülnek, az egyszerűen nem gondolhatja azt, hogy ezek az érvek vagy ezek a megközelítések azok, amelyek a nőket ebben a drámai helyzetben állásfoglalásra bírják. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem