KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen a Pénzügyminisztérium és az alárendelt szervezetek mindent megtesznek a megfelelő adóbehajtásért, az állammal szembeni tartozások érvényesítéséért. A vámról éppen a tisztelt Parlament hozott sürgős intézkedéseket. Április elsejétől új vámparancsnok van, és ennek eredményeként november 30-áig vámokból és adókból 200 milliárd forintot szedtek be, ami – ahogy tegnap is elmondtam – biztosítja azt, hogy a tervezett vám- és áfa-bevételek bejönnek a költségvetésbe.
A tegnap elfogadott kétkulcsos áfa és a hozzá kapcsolódó számlaadási rendszer, valamint a jövő héten tárgyalandó új, illetve módosított adóigazgatás pedig lehetővé teszi, hogy az adóhivatal is nagyobb hatékonysággal – persze teljes függetlenségben, minden más szervtől függetlenül – hajtsa végre a tevékenységét.
A magyar–ukrán légitársaság problémáját illetően a következőkről szeretném a tisztelt Házat és a képviselő urat tájékoztatni.
Ez év október 26-án a késő esti órákban a budapesti Ferihegyi repülőtérre érkezett egy ukrán állampolgár az általa vezetett AN–32-es típusú repülőgéppel. A leszállást követően a vámhatóságnál vámvizsgálatra nem jelentkezett. Elmulasztotta bejelenteni az általa végleges rendeltetéssel Magyarországra behozott repülőgépet, valamint az azon szállított különféle alkatrészeket és egyéb vámárukat.
Az ukrán állampolgár a repülőgéppel behozott sok millió dollár értékű vámárut elvonta a vám ellenőrzése alól, és megkísérelte a repülőtérről gépkocsival elszállítani. A csempészárut szállító gépkocsit a fegyveres őrszolgálat tartóztatta fel.
(14.50)
Mindezek után az elmarasztalóan megemlített 2. számú Vámhivatal a Btk. 312. §-ába ütköző jelentős értékű vámárura elkövetett csempészet bűntettének alapos gyanúja miatt lefoglalta a repülőgépet és az azon behozott több millió értékű csempészárut, és feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Fővárosi Nyomozó Hivatalához.
Szükséges hangsúlyozni, a vám- és pénzügyőri szervek a hivatali hatáskörüket nem lépték túl, és a hatályos jogszabályok szerint jártak el. A vám- és pénzügyőri nyomozó hatóság a nyomozást az ügyészség fokozott felügyelete mellett teljesíti.
Az ukrán állampolgár egyébként panasszal élt az ügyészséghez a vám- és pénzügyőri nyomozószerv intézkedése ellen. A panaszt azonban a budapesti V. kerületi ügyészség mint megalapozatlant elutasította.
Igen tisztelt Országgyűlés! Felmutatom az ügyészi határozatot, amely törvényesnek és megalapozottnak találta a vám- és pénzügyőri nyomozó hatóság eljárását, november 26-án kelt.
Megemlítem még, hogy az ügyben a nyomozás folyik. A repülőgép lefoglalását a vámfelügyelet fenntartása mellett a nyomozó szerv karbantartási okok miatt megszüntette, a repülőtérről jogellenesen elszállítani megkísérelt és lefoglalt csempészáru továbbra is vámfelügyelet alatt van. Az ügyben a nyomozás befejezése után ügyészi indítványra független magyar bíróság fog ítélkezni.
Tisztelt Ház! Ami a magyar–ukrán légitársaságot érintő kérdést illeti, szeretném mondani, hogy az említett légitársaság a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságához benyújtott kérelmében a nemzetközi forgalom számára megnyitott repülőtéren 19 és fél négyzetméter alapterületet igényelt. A légitársaság képviselője ígéretet tett a beadvány megfelelő kiegészítésére, és a kérelmet a VPOP megalapozatlanság okából mind ez ideig ezért nem utasította el, hanem várakozik arra, hogy a beadványt kielégítően tudja megítélni.
Összegzésként a felmerült kérdésre az a válaszom, hogy a felügyeletem alá tartozó adóhatóság és az adóhatósági feladatokat is ellátó Vám- és Pénzügyőrség a törvény rendes útján eljárva mindent megtesz annak érdekében, hogy a kiszabott adók, vámok és egyéb köztartozások az állami költségvetés számára beszedésre kerüljenek, függetlenül attól, hogy csempészáruról van szó, vagy pedig tisztességes kereskedelemről. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem