GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:

Teljes szövegű keresés

GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:
GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Váradi ezredes úrral készült interjú közzétételét rendkívül sajnálatosnak tartom. Az első mondatban elmondja: "Teljes egészében ismernem kellene a törvényjavaslatot ahhoz, hogy érdemben nyilatkozni tudjak róla." Itt kellett volna a dolgot abbahagyni és a telefont letenni, és nem tovább beszélgetni.
A hírlapíró nem lankadó érdeklődésére azonban egy kötetlen beszélgetés kezdődött, amit az ezredes úr a maga részéről nem tekintett interjúnak, s a Gáspár képviselő úr által kifogásolt fordulatot – természetesen – semmiképpen sem a Kormány javaslatára – amelyet nem is ismert –, hanem a hírlapíró úr által szóban előadottakra vonatkoztatta. A közzétett interjú eme fordulata nem szerencsés: föltételezésekre adhat alapot. Ezektől magam és az egész ügyészi szervezetet elhatárolom.
Az ezredes úr azonban még ilyen fésületlen formában sem hagyott kétséget az iránt, hogy tudja, mi a dolga – idézem az interjú utolsó két közzétett mondatát: "Nekünk a jogot csupán alkalmaznunk kell. Ha lesz egy ilyen törvény, mi alkalmazni fogjuk." Lehet, hogy ezek nem szép megfogalmazású mondatok, de ez azzal függ össze, hogy az interjú utólagos ellenőrzésére azért nem került sor, mert az ezredes úr úgy adott interjút, hogy közben észre sem vette. Ez igen szerencsétlen dolog volt, de én ezt politikai tevékenységnek – tehát az Alkotmányban írt tilalom megszegésének – minősíteni nem tudom.
A beszélgetést hangszalag nem rögzítette, ezért ez ideig annak a pontos tartalmát nem sikerült rekonstruálnom. Az ügyben a katonai főügyész úr vizsgálatot rendelt el, és a mai délelőttig ez a vizsgálat nem fejeződött be.
Tisztelettel erről tudom tájékoztatni a képviselő urat és az Országgyűlést. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem