GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Dr. Váradi Gyula ezredes, a Győri Katonai Ügyészség vezetője az 1992. október 1-jei határozatában elévülés miatt megtagadta a nyomozást az 1956. október 26-i mosonmagyaróvári sortűz miatt tett feljelentés ügyében.
Ezt követően dr. Váradi Gyula ezredes interjút adott a Magyar Hírlap 1992. november 5-i számában a kormány által benyújtott igazságtételi törvényjavaslattal kapcsolatban.
Bár az interjúban kijelentette, hogy teljes egészében ismernie kellene a törvényjavaslatot ahhoz, hogy érdemben nyilatkozni tudjon róla, mégis érdemben nyilatkozott. A riporter egyik kérdésfeltevése a következőképpen szólt:
A Kormány törvényjavaslata arra is hivatkozik, hogy a forradalom idején ugyancsak érvényben voltak az 1954. évi XXXII. számú rendelet értelmében a genfi konvenció előírásai. Az 1971. évi I. törvény pedig, amely a magyar jogrendbe iktatta a New York-i egyezményt, az előző jogszabályhoz kapcsolódva kimondja, hogy a genfi konvencióban foglalt súlyos jogsértések soha el nem évülő, emberiségellenes bűncselekményeknek tekintendők.
Dr. Váradi Gyula ezredes többek között a következőket válaszolta:
"Uram, ez játék a szavakkal! Egy jogász számára ennek semmi értelme, és nem értem, hogy a közvéleményt miért nem tájékoztatják arról, hogy mi van egy ilyen általános szöveg mögött."
Dr. Váradi Gyula ezredes tehát a sajtóban szavakkal való játéknak és jogilag értelmetlennek minősíti a Kormány törvényjavaslatát, és szükségesnek tartaná a közvélemény tájékoztatását, arról, hogy a Kormány Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslatában foglaltak jogilag teljesen megalapozatlanok.
A Magyar Köztársaság Alkotmányának 53. § (2) bekezdése, illetőleg a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló törvény 20. § (5) bekezdésének rendelkezései értelmében az ügyészség független, és csak a törvénynek, a jogszabálynak van alárendelve.
Az ügyészek nem lehetnek tagjai pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathatnak. E rendelkezések értelmében tehát az ügyészeknek tilos politikai tevékenységet folytatni, és csak a jogszabályoknak vannak alávetve. Az ügyészek ennek alapján csak a jogszabályoknak megfelelően, részrehajlás nélkül hozhatják meg döntéseiket.
Álláspontom szerint dr. Váradi Gyula ezredesnek, a Győri Katonai Ügyészség vezetőjének idézett nyilatkozata beleütközik az Alkotmányba és az ügyészségről szóló törvényben előírt politikai tevékenység tilalmába. Megkérdőjelezhető továbbá, hogy várható-e tőle az igazságtétellel kapcsolatos törvényjavaslat esetleges országgyűlési elfogadását követően a törvény alapján történő, részrehajlás nélküli döntés, illetőleg általában az igazságtétellel kapcsolatban tud-e hozni részrehajlás nélküli döntést?
Mindezek alapján kérdezem legfőbb ügyész urat, hogy tervez-e vagy tett-e intézkedést és milyent a Győri Katonai Ügyészség vezetőjének a politikai tevékenység tilalmába ütköző magatartásával kapcsolatban. Köszönöm a figyelmet! (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem