ÁBRAHÁM TIBOR, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

ÁBRAHÁM TIBOR, DR. (SZDSZ)
ÁBRAHÁM TIBOR, DR. (SZDSZ) Tisztelt válaszadó Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Pest megye újságolvasó közönsége nemrégiben értesült arról, hogy a Pest Megyei Hírlapot átszervezték. Az átszervezés politikai összefüggéseivel érdemben nem kívánok foglalkozni, bár ez is megérne egy parlamenti kérdést vagy interpellációt. Pusztán azt szeretném megtudni miniszter úrtól – sok Pest megyei újságolvasó állampolgárral egyetemben –: miért szüntették meg e napilap korábbi egyoldalas városi mellékleteit? Ezzel a döntéssel olyan Pest megyei városok, önkormányzatok vesztették el az önkifejeződés, informálódás, tájékozódás lehetőségét, mint Vác, Gödöllő, Monor, vagy ami számomra legjobban fáj, szülővárosom, Nagykőrös is.
A döntés meghozatalakor nem kérdezték meg az előfizetőket, az olvasókat vagy a már említett önkormányzatokat sem. Az előfizetők a városi napilapok megszüntetése miatt egyre-másra mondják le a Hírlapot a megyében. Nem nagy ügy, mondhatnánk legyintve, ha rágondolunk, mennyi minden megszűnt nálunk az elmúlt évtizedekben átszervezés, integráció vagy centralizáció ürügyén. A baj csak az, hogy mindez 1992-ben történik egy olyan lapnál, mely mind a mai napig állami tulajdonú lapnak számít. A Pest Megyei Hírlapot ugyanis a Hírlapkiadó Vállalat adja ki, és így nyilván érvényesül itt a Kormány felügyelete is. Azt hiszem, ennek tudható be az is, hogy a főszerkesztő úr a köztudottan kormánypárti Új Magyarországtól került át a Pest Megyei Hírlaphoz a Csurka-féle tanulmány megjelenésével egyidőben.
A Pest Megyei Hírlap a korábbi évtizedekben, az állampárti időkben a többi megyei laphoz hasonlóan a hatalom szócsöve volt. A mostani Pest Megyei Hírlap a jelenlegi végrehajtó hatalomtól, a kormánykoalíciótól már inkább jobbra helyezkedik el a főszerkesztő úr tevékenységének eredményeképpen. Tudom, ezt az egész átszervezést és az ebből fakadó tendenciát sokan a lap belügyének tekintik. Véleményem szerint azonban ezt nem lehet így felfogni.
(14.20)
Összefoglalva: tisztelettel kérem válaszadó miniszter urat, ítélje meg, hogy a jelenlegi Pest Megyei Hírlap egy megye tájékoztatását szolgálja-e, vagy a Kormányt is időnként jobbról támadó, markánsan szélsőjobboldali erő, propaganda eszköze.
Tisztelettel várom miniszter úr válaszát. Köszönöm figyelmüket! (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem