HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)
HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ) Köszönöm szépen. Elnök Úr! Azoknak a képviselőtársaimnak a megbízásából, akik a szabaddemokraták részéről a frekvenciatörvénnyel foglalkoztak, szintén lezáró jelleggel, szeretném egyrészt ugyanazt a bejelentést és kérést megtenni, amit a médiatörvény esetében is megtettünk, nevezetesen, hogy élni szeretnénk később az általános vita újramegnyitásának azzal a lehetőségével, amely egyrészt magán a törvényen belül lehetővé teszi a közös, más parlamenti pártokkal közös javításokat, másrészt a Pál képviselő úr által említett összehangolást a távközlési, a frekvenciagazdálkodási és a rádió-televízió törvény között.
Szeretnék egyetlen gondolatot a három törvény összefüggésében képviselőtársaim figyelmébe ajánlani. Nevezetesen: a kulturális bizottság vitáján újra és újra fölmerült az a politikailag színezett lehetőség, az azzal való kecsegtetés – ami stílusában talán nem igen különbözik a fenyegetéstől –, hogy lehetséges régi törvények, esetleg új, nem kétharmados törvények alapján a közlekedési, hírközlési minisztérium, a kulturális minisztérium és más kormányszervek létrejöttével is olyan engedélyek kiadása, amelyek úgymond lehetővé teszik ezen a területen vállalkozások indítását anélkül, hogy az ellenzék közreműködésére a kétharmados törvények formájában szükség volna. Azt gondolom, ezek a vélekedések vélekedések maradnak – különösen az Alkotmánybíróság legutóbbi határozatának fényében, amely egyértelművé tette, hogy alkotmányosnak kizárólag az egész tájékoztatás területét lefedő törvényi rendezés tekinthető, amely olyan tájékoztatást biztosít ebben az országban, amely teljesnek, arányosnak és tárgyilagosnak mondható. Minden más rendezés alkotmányellenes. Én azt gondolom, hogy mind a magyar vállalkozók, mind a külföldi vállalkozók tisztában lesznek azzal – és meglesznek azok a politikai erők Magyarországon, amelyek, ha véletlenül nem volnának ezzel tisztában, föl fogják világosítani őket –, hogy kizárólag alkotmányos alapon, az alkotmányosságnak megfelelő törvények alapján lehet Magyarországon műsorszolgáltatást végezni, minden más megoldás előbb-utóbb az alkotmányos köztársaságokban szokásos sorsra jut: hiábavaló befektetésnek bizonyul.
Azt gondolom, leginkább a törvényeket megalkotó képviselőknek kell ezzel tisztában lenniük, és azt gondolom, hogy ilyen módon a három törvény összehangolásának a Pál képviselő úr által említett úton kell haladnia: világossá kell válnia, hogy nem egymást ütő, nem egymást kijátszó, hanem egymást segítő – mégpedig a konszenzusos szellemben egymást segítő – rendelkezésekre van szükség ebben a három törvényben.
Ezzel én is jó munkát kívánok a nyárra képviselőtársaimnak, és akkor, élve az újramegnyitás lehetőségével, a magunk részéről hozzájárulnánk a vita lezárásához. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem