PAP ANDRÁS (MDF)

Teljes szövegű keresés

PAP ANDRÁS (MDF)
PAP ANDRÁS (MDF) Köszönöm szépen. Elnézést itt a készülődés kihúzásáért.
A két szocialista párti felszólaló gondolataihoz szeretnék egy-két szót hozzáfűzni. Egyrészt arra a gondolatrendszerre szeretnék utalni, amely az ő hozzászólásukban kirajzolódik: arra a világképre, amely mögött csak a totális állam képét tudják elképzelni – amely mögött el sem tudják képzelni egy másmilyen rendszernek a képét, mint amelyből ők is tulajdonképpen annakidején táplálkoztak.
Nagyon jellegzetes dolog az, hogy kizárólag azokat az elemeket tudják kiemelni a mai köztisztviselői alkalmazásra vonatkozó gyakorlatból, amelyek egy ilyen, ismételten totális állam kiépülésének a lehetőségét teszik valószínűvé, azzal szemben, hogy netántán itt most mi egy demokratikus jogállamban élünk már, és bármikor ennek a totális államnak a képviselőit a nép, a választók 4 évenként minden további nélkül eltávolíthatják. És erre még az sem indok, hogy netán ezek a köztisztviselők, akik ily módon ezen totális, 4 év alatt kiépíthető államnak a vazallusaivá lesznek, esetleg abban lennének érdekeltek, hogy majd a következő választásokon ismét ezeket a pártokat szavazzák meg.
Meg kell mondjam, hogy egy-két elemével a hozzászólásnak természetszerűleg egyet kell értsek. Például amely a pályázati rendszer általánossá tételére vonatkozik, vagy például a jutalmazási lehetőségeknek tulajdonképpen a korlátozására vonatkoznak. Ugyancsak egyetértenék azzal is, hogy például indoklással lehessen valakit eltávolítani. Azonban ne éljünk abban a hitben, hogy a köztisztviselői kar mindig és mindenkor nem fog függeni a mindenkori államtól, és azt se képzeljük el, hogy nem találja meg a mindenkori vezetői kar annak a tisztviselői karnak a jutalmazásának a lehetőségeit. Adott esetben a visszaléptetésének vagy lemondatásának vagy visszahívásának a lehetőségeit is, akár ha indoklással, akár ha indoklás nélkül.
Ugyanakkor pedig azt is látni kell, hogy végül is ebben az államban sem, mint bárhol, nem kötelező köztisztviselőnek lenni, ez felelősségekkel is jár.
A másik megjegyzésem még, hogy azok a jelenségek, amelyekre Gál Zoltán itt utalt – nem mondta ki ugyan a szót –: közszájon a boszorkányüldözésként forognak. Ugyanakkor pedig hadd utaljak arra, hogy manapság még, hogyha valaki adott esetben alkalmatlan – nemcsak politikailag alkalmatlan – embert el kíván távolítani egy bizonyos posztról, rendkívüli nehézségekbe ütközik. Hadd utaljak itt csak akár az Országgyűlés bizonyos tisztviselőinek a gyakorlatára az elmúlt években. Köszönöm szépen a hozzászólást. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem