TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ)
TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak igen röviden: Szeretném egyrészt a 4229-es szám alatt Sasvári Szilárd, FIDESZ-es képviselőtársam által benyújtott módosító indítványt röviden, néhány érvvel megtámogatni. Ez a módosító indítvány – mint nyilván emlékeznek rá képviselőtársaim – arra vonatkozik, a lényege az, hogy az Országos Tudományos Kutatási Alapnak rendeltetési céljaira több pénzt kíván juttatni. Egyik verzió szerint 3000 millió forintot, a második verzió szerint 2500 millió forintot, továbbá a "Felzárkózás az európai felsőoktatáshoz" alap rendeltetési céljaira 2500 millió forintot.
Itt röviden szeretnék a Magyar Tudományos Akadémia és a kutatási hálózat helyzetéről néhány szót szólni, ami indokolja azt, hogy képviselőtársaim támogatását kérjem ehhez a javaslathoz. Meg kell mondani, hogy ebben, mint akadémiai alkalmazott, érdekelt fél vagyok, ezért az illendőség azt kívánja, hogy ezt önökkel közöljem. Különösen érdekelt vagyok természetesen a társadalomtudományi kutatóintézetek működésében, hiszen magam is egy ilyen kutatóintézetet vezetek.
A költségvetési törvényjavaslat 306,7 millió forintot juttat a magyar társadalomtudományi kutatásokra. Ez az összeg igen jelentős, igen sok pénz, ugyanakkor azonban, hogyha tudomásul vesszük azt, hogy egyetlenegy tudományos célú kormányintézmény, amelyet a Teleki Alapítvány fog majd működtetni, 129,3 millió forintot kap a költségvetésből, körülbelül… (Közbeszólás a kormánypártok soraiból.) Lehet, én nem a Teleki Alapítványról szeretném elvonatni a pénzt egyáltalán, ez gondolom, hogy indokolt összeg, de ez több mint egyharmada az egész magyar társadalomtudományra juttatott összegnek.
Én azt gondolom, hogy érdeke a magyar társadalomnak és érdeke a magyar kultúrának, hogy a társadalomtudományi alapkutatások tovább folyhassanak, hogy a tehetségek elszivárgása nyugatra ne folytatódjék, hogy ne kelljen olyan megalázó helyzetbe jutnia fontos tudományos kérdésekkel foglalkozó szervezeteknek, mint a Magyar Tudományos Akadémia egyik szakbizottsága, amelynek a pillanatnyi költségvetése nem teszi lehetővé, hogy a tudományos minősítésekkel, a doktori és egyéb fokozatok odaítélésével foglalkozó anyagait xerox másolatokban az érdekelteknek eljuttassa, ezért a szakbizottság tagjai – magam is tagja vagyok ennek a bizottságnak – a saját zsebükből szokták összedobni – ami önmagában nem helytelen – a másolási és kézbesítési és postaköltséget.
Az a kis kutatóintézet, amelyben dolgozom, jelenleg abban a helyzetben van, hogy nem továbbíthatja az intézet munkatársainak tudományos levelezését, nincsen pénze az intézetnek arra, hogy a saját kiadásban megjelent könyveket és folyóiratokat, a köteles recenziós példányokat másképpen, mint különféle trükkökkel elvont pénzekkel elküldje a címzetteknek, hiszen ezek olyan kiadványok, amelyek nem a nagyközönség érdeklődésére tarthatnak számot, habár értek bennünket pozitív meglepetések e tekintetben.
Mindezek az aggasztó tünetek, amelyek a magyar társadalomtudományok elnéptelenedéséhez vezethetnek, arra késztetnek bennünket, hogy csatlakozzunk a FIDESZ indítványához és felhívjuk a tisztelt Országgyűlés figyelmét arra, meg nem ismételve a tudomány fontosságáról szóló közhelyes és valamennyiünk által ismert érveket, hogy az összeg emelésére vonatkozó javaslatokat kérem, támogassák. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem