SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Teljes szövegű keresés

SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:
SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottságban az ellenzéki pártok képviselői – mint ismeretes, az MSZP nem vesz részt most a tárgyaláson, úgyhogy a FIDESZ és az SZDSZ képviselőiről van szó – részt vettek a tárgyaláson. Számos kérdésben nyilvánítottak véleményt, állást foglaltak részben a saját módosító javaslataik, frakcióik módosító javaslatai stb. mellett. Itt még számos kérdés tárgyalása előttünk áll. Mindkét ellenzéki párt lényegesnek tartja például azt, hogy az Antall-kormány által az elmúlt évben a bölcsődék számára megszüntetett támogatást visszaállítsuk.
Ezekről a kérdésekről a bizottság még tárgyalni fog. Egy kérdéskörnek a tárgyalását, úgy látszik, már befejezte a bizottság, és ezzel kapcsolatban bejelentettük, hogy kisebbségi véleményt fogunk nyilvánítani. Ez a médiák kezelése – vagy a média kezelése, hogy ne legyek pontatlan.
Tisztelt Ház! Mint ismeretes önök előtt, Csurka István képviselő úr benyújtott a Magyar Televízió fejezetéhez egy 1 milliárd forintos költségvetésitámogatás-csökkentést… (Derültség és taps a jobb oldalon.) …, amit a Kormány nem támogatott a bizottsági ülésen, csak úgy mellesleg jegyzem meg – most is tessék esetleg tapsolni a kormánypártoknak… (Derültség és taps a bal oldalon.) Ez a javaslat… elég elolvasni az indoklását, amelyik, hát nem tudom, olyan stílusban van írva, amilyenben nem szokatlan, mondjuk, a szerzőtől. Semmiféle szakmai megalapozottsága ennek a javaslatnak nincsen… (Zaj.), a nyilvánvaló célja… Esetleg föl is olvasom, olyan szépen hangzik, hogy föl is olvasnám… (Közbekiáltások mindkét oldalról: Halljuk!) "A költségvetésnek nem feladata, hogy a közszolgálati adottság leépülését jelentő, a művészi értékek közvetítését, az ismeretterjesztést háttérbe szorító és a múlt felelős bemutatását tudatosan elsikkasztó, ám a bukott rendszer kiszolgálásáért élvezett sztárgázsikat konzerváló…" (Derültség a bal oldalon.) " …, sőt a taszító jövedelemkülönbségeket fokozó, az Állami Számvevőszék félremagyarázhatatlan megállapításai szerint ugyanakkor ráfizetéses átalakítási, átszervezési projekteket finanszírozzon." (Közbekiáltások a jobb oldalról: Úgy van! – Taps a jobb oldalon. Derültség a bal oldalon.)
Hát köszönöm a tapsot, tisztelt Ház, Csurka urat illeti ez a taps… (Derültség.) Én úgy gondolom, hogy ez egy teljesen megalapozatlan javaslat, semmi egyébre nem szolgál, mint a Magyar Televízió további gleichschaltolására, kormánypárti kisajátítására. Az ellenzék ezt a javaslatot elutasítja, és nem fogja támogatni.
És még azt is hozzátenném, hogy dr. Fekete Gyula úr ugyancsak csökkenteni javasolta a költségvetési támogatást a Magyar Rádió részére… (Éljenzés és taps a jobb oldalon.) A Kormány képviselője a bizottság ülésén ezt a javaslatot sem támogatta. Kérem, szíveskedjenek most is tapsolni, kormánypárti képviselő urak. (Taps a bal oldalon.) Igen, voltak, akik az előbb tapsoltak, voltak, akik most tapsoltak – nagyszerű. (Derültség a bal oldalon.)
Kérem tisztelettel, be szeretném jelenteni, hogy ezt is egyszerű politikai gleichschaltolási manővernek tekintjük… (Közbeszólások a jobb oldalról: Magyarul!) …, úgy gondoljuk, hogy a költségvetésnél… (Moraj és állandósuló zaj a jobb oldalon.) … amikor önök, itt… (Az elnök csenget.) az ország működőképességéről beszélnek, akkor ezt nem úgy kell megteremteni, hogy a közszolgálati médiákat, amelyek mindenki tájékoztatását szolgálják… (Felzúdulás a jobb oldalon.) … működőképtelenné tegyék. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon. Közbekiáltások a jobb oldalról. Az elnök csenget)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem