HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:
HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi, törvény előkészítő és igazságügyi bizottság megtárgyalta a törvényjavaslatot, és azt általános vitára nem tartotta alkalmasnak. A bizottságban jelen lévő 14 képviselő közül csak hatan támogatták a törvényjavaslat általános vitára bocsátását, a többség ezt nem támogatta, hat "nem" szavazattal és két tartózkodással.
Mivel ez egy kormánypárti többségű bizottság, és egy rendhagyó döntést hozott, a Kormány előterjesztését többséggel nem támogatja, néhány szóban szeretném az ülésen elhangzott érveket a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani.
Ha nagyon röviden foglalnám össze az ülésen többségbe kerültek álláspontját, azt mondhatom, hogy a Kormány által előterjesztett javaslat brutálisan vállalkozásellenes és végtelenül antihumánus.
Az első kijelentésem indokaként el tudom mondani, fel tudom hívni a Ház figyelmét arra, hogy ez a törvényjavaslat a betegszabadság szabályait úgy kívánja megváltoztatni, hogy a betegszabadság első 25 napját a munkáltató fizeti. Ez azt jelenti, hogy anélkül, hogy a társadalombiztosítási járulékot emelné, sőt anélkül, hogy csökkentené a társadalombiztosítási járulékot, a vállalkozók kénytelenek lesznek fizetni a dolgozóik táppénzét 25 napon keresztül, függetlenül attól, hogy ez huszonötször egynapos betegállomány lesz, vagy egyszer huszonöt napos. Tehát tulajdonképpen a társadalombiztosítás a dolgozók táppénzét az első 25 napban nem fedezi.
Ez rendkívül nehéz helyzetbe hozza a vállalkozókat, hiszen a költségeiket rendkívüli mértékben megnöveli. Hozzá kell tennem, hogy ezzel egyidejűleg, előreláthatóan a munkáltatók az így keletkező költségüket az állampolgárokra fogják terhelni, és ezzel együtt valamennyi vásárló, valamennyi fogyasztó érezni fogja ennek az intézkedésnek a hatását.
Ellene van a racionalitásnak a javaslat nemcsak a magánvállalkozók területén, akiknek – még egyszer hangsúlyozom – rendkívüli mértékben nehezíti a helyzetét, de a költségvetésből gazdálkodó szervek esetén is. Ugyanis a költségvetés a törvényjavaslat értelmében az így kifizetett táppénzt visszatéríti a költségvetési szerveknek. Így például egy iskola számára, ahol a tanárok betegállományba mennek, többszörös költségek fognak jelentkezni, hiszen az iskolában – mint köztudott – a tanárok helyettesítéséről gondoskodni kell, tehát a helyettesítési díjat is ki kell fizetni, ki kell fizetni az iskolának a táppénzt is, és ezt a költségvetés meg fogja érezni.
Elmondtuk azt a bizottságban, hogy végtelenül antihumánusnak tartjuk ezt a rendelkezést. Ugyanis a normális vállalkozó, a normális munkáltató azokat a dolgozóit, akiknek egészségügyi problémáik vannak, például akut betegségben szenvednek, ami miatt nem százalékolják le őket, és csak példaként – én nem vagyok orvos, de ami nekem hirtelen eszembe jutott, és a bizottsági ülésen is ezt elmondtuk – az allergiás betegségben szenvedő, ekcémával vagy bármi más, gyomorfekéllyel, szívpanaszokkal küszködő dolgozók, akik rendszeresen nincsenek leszázalékolva, de hát előfodul rendszeresen az, hogy kénytelenek betegállományba menni, ezek a dolgozók nagyon rövid időn belül elbocsátásra fognak kerülni, a munkáltató elbocsátja az ilyen dolgozókat. Rövid időn belül elő fog állni egy olyan helyzet, hogy a munkáltatók orvosi alkalmassági papírral fognak csak felvenni dolgozókat, ha saját érdekeiket meg akarják védeni, és így végül is olyan polgártársaink, akik ilyen egészségügyi gondokkal küszködnek, a munkaerőpiacon rendkívül hátrányos helyzetbe kerülnek.
Tehát erről az oldalról a Kormány filozófiája nagyon cinikusnak tűnik. Tulajdonképpen arra irányul, hogy azok a polgártársaink, akik ilyen helyzetben vannak, ne jussanak munkához, nagyon nehéz helyzetbe kerüljenek, a munkanélküli segélyből legyenek kénytelenek élni.
Ezekre az érvekre tekintettel, tehát még egyszer összefoglalva, mind a vállalkozásellenes hatására, mind a munkaerőpiacra gyakorolt hatására tekintettel ellenezte a bizottság. Ebben a vonatkozásban a bizottságban a vélemények egy ponton megoszlottak, és szeretném, ha a tisztelt Ház megtisztelné ezt a tényt figyelmével. Voltak olyan képviselőtársaink, akik úgy látták, hogy ez egy olyan horderejű kérdés, amiről ilyen átmeneti szabályok között, ilyen – hogy úgy mondjam – fű alatt, tulajdonképpen az egyéb kérdések tömege között dönteni felelőtlenség, és ezért nem támogatták a javaslatot.
A szabaddemokrata képviselők magát a koncepciót, a betegszabadság koncepcióját is elvetették, és előre szeretném közölni, hogy a társadalombiztosítással kapcsolatos törvények végleges szabályainál sem fogjuk támogatni ezt az előterjesztést. Eörsi Mátyás képviselőtársammal a végleges törvényekhez módosító indítványokat nyújtottunk be ebben a vonatkozásban is.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem