ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Igen, köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Nem vagyok hivatva, hogy a pénzügyminiszter úr nevében most nyilatkozatot tegyek, vagy viszonyítsam az ezévi költségvetést a tavalyi évihez.
A konkrét kérdés kapcsán legyen szabad a következő választ adnom. Tardos Márton alkotmányos problémát lát a bizottsági ülésezés és a pelenáris ülésezés egybeesésében. Szeretném, ha jelezné, hogy az Alkotmány melyik pontjában lát itt konfliktust. Meg szeretném állapítani, hogy az Országgyűlés házszabálya nem mond ki olyan tilalmat, hogy az Országgyűlés plenáris ülése nem tartható a bizottsági ülés időpontjában vagy fordítva.
Szeretném jelezni, hogy legutóbb Bernard Wederillt, az angol parlament elnökét kérdeztem meg e téren a gyakorlatról, és megkérdeztem jó néhány más parlamenti elnököt is, valamennyi azt mondotta, hogy rendszeres szokás. Nálunk két házbizottsági állásfoglalás történt ez ügyben. Az egyik valóban amellett foglalt állást, hogy ne essenek egybe. A másik, az előbb említettem, analógia volt a költségvetés ügyében.
Még egyszer hangsúlyozom tehát, hogy sem alkotmányos, sem házszabályi tilalom nincs. Én az előbb említett felszólítást intéztem a bizottságok elnökeihez és tagjaihoz, arra az elnök, hogy ilyen bonyolult vitamenetben még diszpécseri szolgálatot is ellásson – magyarán mondva –, időzítse a különböző törvényjavaslatok lemérhetetlen idejének és a bizottságok időzítésének az időpontját, ezt – legyen szabad azt mondanom – nem látom közvetlen feladatomnak.
Salamon László, az alkotmányügyi bizottság elnöke kíván szólni.
Ügyrendi kérdésben felszólaló: Dr. Salamon László (MDF)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem