SZŐR GYULA (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZŐR GYULA (SZDSZ)
SZŐR GYULA (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az 1991. évre jóváhagyott 30%-os pedagógus-béremelések realizálása sok helyen akadályba ütközik. Ezekben a percekben is folyik egy tüntetés, ahogy ezt a mai újságokban olvashatjuk. Az önkormányzatok szűkös anyagi forrásaikra hivatkozva csak 10%-ot akarnak kifizetni, a 20%- ot pedig, amelyet a költségvetési törvény is tartalmaz, nehézségeik áthidalására kívánják felhasználni.
Az előzményekről szeretnék néhány mondatot mondani. A pedagógusok bérköveteléseik alátámasztására 1990 decemberében tüntetést szerveztek itt Budapesten. Az érdekegyeztetést sürgetve magam is felszólaltam a Parlamentben ez ügyben. A tárgyalásokon a Kormány ígéretet tett a pedagógusok 30%-os fizetésemelésére. A költségvetési törvény tárgyalása idején mi, a Parlament pedagógus képviselői kísérletet tettünk az önkormányzatokhoz leosztandó iskolai fejkvóták növelésére, hogy az intézmények működési költsége biztosított legyen. Javaslatunkat a Ház nem fogadta el. Így került sor arra, hogy sok önkormányzat szorult anyagi helyzetében, élve törvény adta lehetőségével, kénytelen azonnal megoldandó feladatokra fordítani a rendelkezésére álló pénzt, így a 20%-ot nem képesek biztosítani. Tiszteletet érdemelnek azok az önkormányzatok, amelyek nehéz helyzetükben nem éltek ezzel az adódó lehetőséggel.
Kérdésem a miniszter úrhoz: milyen lépések várhatóak annak érdekében, hogy a pedagógusok 30%-os béremelése megvalósuljon, mert ha ez így marad, akkor országos érdekegyeztetés teljesen érdektelenné válik, valamint a téma megoldása az utcára is kerülhet. Köszönöm. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem